Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vågen stängs för gott

Musik: I 50 år har göteborgarna kunnat dansa på Vågen. Men i lördags tog det stopp - när Streaplers sista toner klingat ut. - Jag förstår att folk sörjde, säger Alf Olofsson, dansbandsarrangör.
I lördags klev Streaplers av scenen på Vågen vid Järntorget. Som sista dansband någonsin. Efter 50 år, stället öppnades faktiskt redan 1956, är en era över.
- Ja, här har folk både skilt och gift sig under åren. Det känns vemodigt, säger Alf Olofsson, den siste arrangören att fixa dansband till Järntorget.
Den 1 maj kliver nästa hyresgäst in i lokalen.
Och det sker faktiskt i dansens tecken. Dansskolan Dansforum, som i 25 år haft sina lokaler vid Skanstorget, ska efter ombyggnad av lokalerna gå in som fast hyresgäst. Till hösten öppnas skolan för allmänheten. I ett pressmeddelande tackar Folkets hus de tusentals artister och hundratusentals gäster som passerat entrén under de 50 år som Vågen varit en träffpunkt för dansbandssugna i Göteborg.
- Det är nog bra för Folkets hus att få in en jämn inkomst och en stabil hyresgäst. Danskurser är fulltecknade överallt, så det går säkert bra. Fast nån renovering av lokalerna var det aldrig tal om när vi var hyresgäster, säger Alf Olofsson smått besviket.
Själv har Olofsson inte gett upp dansbandstanken i Göteborg. En ny lokal är på gång. Kanske.
- Jag har fått ett nummer att ringa och en plats att kolla upp. Men om och när det blir något vet jag inte. Det går inte riktigt att ha ett dansställe i en stad där bara två band funkar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.