Ulf Roosvald: Utan Conny Jacobsson – ingen Bokmässa

Bokmässans grundare Conny Jacobsson har gått bort i en ålder av 71 år. Ulf Roosvald skriver om en fritänkande entreprenör som Göteborg har mycket att tacka för.

ANNONS
|

När du till hösten ännu en gång knuffas runt bland montrarna på Bokmässan kan upplevelsen kännas självklar. Visst är det lite stökigt och bökigt, men ändå så välorganiserat, så väloljat, nästan institutionaliserat, eller hur?

Nå, en gång var det inte så. En gång, i mitten av 1980-talet, var en Bokmässa i Göteborg en så främmande och galen idé att det krävdes en man med viss galenskap för att det skulle bli av. Den mannen var Conny Jacobsson.

Tillsammans med Bertil Falck grundade han Bokmässan. Falck var trygg och belevad, Jacobsson var entusiastisk och spontan, slagfärdig och yvig. De blev ett radarpar, som till exempel lyckades med konststycket att locka nobelpristagaren Isaac B Singer till en alldeles okänd mässa, som 1985 inte ens var öppen för allmänheten, utan en branschträff för bibliotekarier.

ANNONS

På den vägen fortsatte det, så lyckat att Bokmässan i år arrangeras för 39:e gången. Bokmässan blev Conny Jacobssons mest långlivade idé, mycket tack vare att kompanjonen Falck stannade kvar och utvecklade företaget. Mässan hade aldrig blivit en långkörare utan Falck, men heller aldrig startat utan Jacobsson.

Bokmässan var inte Conny Jacobssons första eller sista storslagna idé, heller inte den knasigaste.

Han halkade av en slump in på Bibliotekshögskolan i Borås på 1970-talet. Eftersom reformen med folkbibliotek just genomförts ropade mängder av nystartade bibliotek i landsorten efter chefer, och så kunde Conny Jacobsson landa jobbet som bibliotekschef i värmländska Hagfors direkt efter sin utbildning till bibliotekarie. När han insåg att många invånare inte ens kände till var biblioteket i samhället låg lät han knyta fast en stor heliumballong på taket, så att alla skulle se. I en stormby slet sig ballongen och seglade i väg över Värmlandsskogarna. I flera dagar rapporterade lokalradion om var ballongen siktats senast. Jacobssons första pr-succé var ett faktum.

Bokmässan var inte Conny Jacobssons första eller sista storslagna idé, heller inte den knasigaste.

Något år senare flög han runt över Hagfors tillsammans med ungdomsförfattaren Hans-Eric Hellberg i ett propellerplan, varifrån han kastade ner små fallskärmar med pocketböcker till medborgarna. Biblioteket i Hagfors hade snart Sveriges högsta utlåningsstatistik.

Conny Jacobsson var ingen förvaltare. Hans otålighet och äventyrslust lockade honom från Bokmässan efter bara några år. Han startade företag som sålde datorsystem till biblioteken. Han utmanade Bibliotekstjänsts roll som bokleverantör till samma bibliotek. Han startade ett antikvariat. Och ett biljettbokningsföretag. Han köpte ett tivoli i Örebro. Hans affärer och idéer var ibland kritvita, ibland i en gråzon och till slut också över gränsen för det lagliga, mest för att administration inte var Jacobssons främsta gren. Till slut ledde detta till att Conny Jacobsson lämnade Sverige för Västafrika. Han bodde i Mauretanien, i Västsahara och de senaste åren i Guinea Bissau, där han fortsatte att göra affärer, och där han avled efter en tids sjukdom den 31 mars.

ANNONS

Jag har alltid känt att livet är nära när jag balanserar på en knivsudd mellan himmel och helvete.

Conny Jacobsson var en aldrig vilande entreprenör och en levnadskonstnär som alltid såg framåt, mot nya möjligheter. Om han hade valt att stanna i Sverige, och i kulturbranschen, hade han varit en tyckare och en idéspruta som ständigt bjudits in till paneldebatter och scensamtal. Men som en tidigare kollega sa: ”Det passar inte Conny att vara nummer två. Han är hellre nummer ett i Guinea Bissau än nummer två i Göteborg.”

Själv kommenterade han sitt liv i Västafrika så här: ”Det kan ju tyckas väsensskilt jämfört med att damma bibliotekshyllor i Hagfors. Men jag har alltid känt att livet är nära när jag balanserar på en knivsudd mellan himmel och helvete. Lite så var det när det var som mest spännande på Bokmässan. Jag är bra på att lösa problem.”

Hans infall och idéer kunde vara briljanta, men gjorde emellanåt också tillvaron besvärlig för närstående, vänner och kollegor. Den som letar efter någon som har något negativt att säga om Conny Jacobsson letar ändå förgäves. Med värme, entusiasm och en lätt stammande västgötska kunde han få över de flesta på sin sida.

Om du i september upplever Bokmässan som alltför städad och genomprofessionaliserad – gör något som rubbar ordningen! Om du hittar spår av tokeri och gränslöshet – tacka Conny!

ANNONS

Ulf Roosvald är redaktör för Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar och författare till ”Boken om Bokmässan” som gavs ut i samband med mässans 25-årsjubileum 2009.

ANNONS