Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmpublicisternas förening har utsett årets pristagare. Pressbild.

Uppsalaskribent får Filmpennan

Filmpublicisternas förening tilldelar Filmpennan till Susanne Sigroth-Lambe på Upsala Nya Tidning. "Bevandrad både i film- och scenkonst är hennes mångfacetterade och välskrivna kulturreportage och recensioner en fröjd för vän av skrivkonst", lyder en del av motiveringen.

Hederspennan, för lång och trogen tjänst går till skribenten Jan Österström. "I över ett halvt sekel har inte en enda filmisk händelse i Västra Götalandsregionen gått vår pristagare förbi", motiverar juryn.

Priset årets filmpar går till Filip Hammar och Fredrik Wikingsson för deras långfilmsdebut med "Tårtgeneralen". Radarparet får även utmärkelsen årets pr-tupp med motiveringen "Årets pristagare är verbala ekvilibrister som sällan, för att inte säga aldrig, får en tupp i halsen, men i kväll går de hem med en i handen".

Filmpublicisternas nyinstiftade specialpris "En särskild blick" för "utomordentliga insatser inom film" går till skådespelaren Peter Viitanen för rollen som Kenneth Gärdestad i filmen "Ted – för kärlekens skull".