Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ungas konst får Spirans stöd

Att väcka intresse för samtidskonst och stödja unga konst­närer har konstföreningen Spiran gjort i 90 år. I kväll invigs föreningens jubileumsutställning på Stadsbiblioteket.

Göteborgskonstnären Signe Hvistendahl (1881-1943) var en av grundarna när konstföreningen Spiran bildades för 90 år sedan. I oktober 1927 samlades ett antal intresserade kvinnor på kvinnotidskriften Iduns Göteborgsredaktion, för att diskutera möjligheten att bilda en konstförening.

Göteborgs konstmuseum och dess dåvarande chef Axel Romdahl gav dem sitt stöd och så föddes Spiran, vars första ordförande var Karin Leman.

– Nu som då är intresset för konsten i alla dess former och viljan att stödja unga konstnärer gemensam för våra medlemmar, säger Amy Wilandh, ordförande i dagens upplaga av föreningen.

Föreningens stöd till unga konstnärer går vanliga år via inköp av samtidkonst, som lottas ut till Spirans medlemmar. Till 90-års jubileet ville Spiran göra något extra – det blev en utställning som fått namnen ”Signe still alive...”

Spiran bjöd in avgångselever från de förberedande utbildningarna vid Dômen konstskola, Göteborg och Gerlesborgsskolan i Bohuslän till ett konstnärligt möte med Signe Hvistendahls verk.

En av de utställarna är Malin Cederlund, 23 år. Hon gick ut Dômens tvååriga målerilinje i våras.

– Att Spiran ger oss unga chansen att visa våra verk betyder jättemycket – och det är precis som Signe ville, säger Malin Cederlund på telefon från skotska Glasgow där hon nu studerar vid på Glasgow School of Art, och fortsätter:

– Att bilderna visas på stadsbiblioteket är bra, där är det alltid mycket folk i rörelse och jag tror att vi får en bredare publik där än på ett vanligt galleri. Det är roligt.

Malin Cederlund bidrar själv med två stora landskapsmålningar. Hon har utgått från Signes Hvistendahls landskap Vägen genom skogen, en målning som också visas i utställningen.

– Det finns något stillsamt, lite ödsligt i hennes halvt surrealistiska landskap. Jag har inspirerats av hennes motiv men behållit mina egna, starka klara färger, säger Malin Cederlund, som döpt sina verk till Vägen bort är lång och Tunn is.

Kristina Mellström och Ulla-Stina Wikander, styrelseledamöter i Spiran, har hållit i kontakterna med eleverna och ansvarar för utställningen. De har berättat för eleverna om Signe Hvistendahl, om hennes måleri och om tiden och förmedlat bilder på hennes konst.

– Sedan gav vi dem fria händer och vi är fantastiskt nöjda med resultatet, säger Ulla-Stina Wikander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.