Sofia Rönnow Pessah är författaren bakom boken "Männen i mitt liv", vars huvudkaraktär Sonia Soledad har haft ett eget Twitterkonto i ett och ett halvt år.
Sofia Rönnow Pessah är författaren bakom boken "Männen i mitt liv", vars huvudkaraktär Sonia Soledad har haft ett eget Twitterkonto i ett och ett halvt år. Bild: Alexander Mahmoud

Twitterkonto om sex visade sig vara bokkaraktär

Den frispråkiga Sonia Soledad har under det senaste året fått flera tusen följare genom sina humoristiska inlägg. Nu står det klart att det är författaren Sofia Rönnow Pessah som ligger bakom Twitterkontot.
– Det är huvudpersonen i min bok, säger hon.

ANNONS

"Respekterar bara människor som ligger på första dejten, hatar morgnar och dricker för mycket sprit. Levererar tweets som verkar sexiga tills man tänker efter."

Så beskriver användaren Sonia Soledad sig själv i sin presentation på Twitter. Sedan ett och ett halvt år tillbaka skriver hon inlägg om sex och relationer. Inläggen har ofta en humoristisk och rättfram touch:

LÄS MER:Recension: "Magic Love Pixie" – Sofia Stenström

"Hade jävligt sexi lördagsmorgon där crotchless panties var involve... eller asså killen upptäckte att mina pyjamasbyxor var trasiga i grenen. Gillar verkligen folk med extremt låga krav"

Men bakom den skojfriska fasaden, som osar friskt av självförtroende, döljer sig också en självförnekande, destruktiv sida. En sida som snarare vittnar om att Sonia Soledad är en person som inte mår särskilt bra:

ANNONS

"Hahah så kul när man dejtar ngn och man gissar rätt på antalet träffar det tar innan de inser att man är för sönder för att ha en riktig relation med"

Den rättframma stilen tycks populär. I dag är det upp mot tretusen personer som följer henne på Twitter. Men Sonia Soledad är ingen verklig person.

– Det är huvudpersonen i min bok, säger Sofia Rönnow Pessah.

"Männen i mitt liv" är Sofia Rönnow Pessah.
"Männen i mitt liv" är Sofia Rönnow Pessah. Bild: Lotta Kühlhorn/Wahlström & Widstrand

Debuterade i januari

Sofia Rönnow Pessah är asylrättsjurist och debuterade nyligen med "Männen i mitt liv". Boken handlar om Sonia, vars historia berättas genom att hon kronologiskt går igenom personerna hon har haft sex med.

– I början var det kanske inte så genomtänkt. Det handlade mer om mitt arbete med boken. Att ta reda på hur Sonia ska vara. Hur får jag fram hennes karaktär? Kan man skriva krasst om själ och sex? Det fanns ingen aggressiv marknadsföringsidé.

Så hur har hon tagits emot?

– Det var inte som jag förväntade mig. Många kvinnor har uppskattat hennes råa förhållande till sex. Sett något befriande i det. Men sen har det varit en del sunkiga DM:s (red. privata meddelanden). Det var aldrig meningen.

Hur kändes det?

– Jag blev lite frustrerad över det. För Sonia försökte verkligen skoja om sex. Men när hon skrev en töntig tweet som att äta ostbågar och onanera, vilket är fullständigt osexigt, kunde en del killar skriva ungefär "Oh det låter härligt ;)".

ANNONS

– Jag ville att det bara skulle få vara kul men hon tvingades in i att sexualiseras. Det är också en person som uppenbart inte mår jättebra, men de raggar på henne oavsett.

Framtiden oviss för Sonia

När "Männen i mitt liv" kom ut i bokhandeln kom också Sofia Rönnow Pessah ut på Twitter. Hon förklarade för följarna att Sonia var en fiktiv person. Att det var huvudpersonen i hennes roman och hoppades att ingen skulle känna sig sårad.

– Efter avslöjandet är det många som har skrivit. "Åh nej. Jag hoppades att var på riktigt". Någon som följt länge blev jätteledsen och skrev att det kändes som att hon förlorat en vän.

– Sen fick jag också ett DM senast igår. Det kanske är dags för folk att sluta försöka ragga på henne nu.

Så vad händer med Twitter-Sonia nu då?

– Jag vet inte. När jag startade kontot hade jag ingen hybrisidé om att boken skulle gå så bra som den har gjort. Och jag gjorde mig ingen illusion om att någon skulle följa kontot. Det var bara en kul del av min skrivarprocess.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS