"Vår tid är nu"-skaparen kommer döda någon i finalen

Blir det Nina, Peter eller Gustaf som dör i den tredje säsongen av SVT-serien "Vår tid är nu"? Seriens skapare Ulf Kvensler vann striden om att få sätta punkt för serien med ett dödsfall.

ANNONS

Ulf Kvensler, huvudmanusförfattare till "Vår tid är nu", har i en tidigare intervju med GP berättat att han ville ta död på en av de centrala rollfigurerna i den tredje säsongen. Men hans kollega Malin Nevander höll emot.

Vem vann?

– Jag vann den striden, så det är en karaktär som kommer gå bort, säger Ulf Kvensler.

Tycker du inte att historien om syskonen Löwander kan drivas längre?

– Dramatiken mellan de tre syskonen får en väldigt naturlig slutpunkt efter tre säsonger, säger Ulf Kvensler.

LÄS MER:Recension: "Vår tid är nu", säsong 3 – SVT

LÄS MER:Så är livet som statist i ”Vår tid är nu”

Öppnar för fortsättning

Men det betyder inte att han är färdig med "Vår tid är nu"-världen.

ANNONS

– Själva grundkonceptet, med en familj som driver restaurang och att vi skildrar olika faser i svensk nutidshistoria genom den restaurangen, tror jag att man kan föra vidare in i framtiden. Men då får man bygga det kring andra karaktärer, säger han.

För syskonen Löwander handlar det om att skådespelare i 30-årsåldern i säsong tre ska spela drygt 40. Till slut blir det inte trovärdigt.

Det har gått sex år sedan den andra säsongen slutade, året är 1968 och det spända läget mellan de tre syskonen fortsätter. Dessutom avslutade säsong två med att Calle (Charlie Gustafsson) bekände en otrohet för Nina (Hedda Stiernstedt) och de skildes åt som ovänner.

LÄS MER:Triangeldrama för nya kärleksparet i "Vår tid är nu"

LÄS MER:Frossa i bilder inför höstens "Vår tid är nu"

Gustaf får "väldigt dramatisk historia"

– Calle och Nina kommer ha en superviktig historia under säsong tre. Under de sex åren som gått har de knappt pratats vid. Det händer en del grejer som gör att de måste börja söka kontakt igen, säger Ulf Kvensler.

Den hårt prövade äldste sonen Gustaf (Mattias Nordkvist) har flyttat utomlands.

– Gustaf är missionär i Tanzania, men kommer tillbaka i mitten av säsongen. Efter det har han en väldigt dramatisk historia som jag inte vill gå in på för mycket.

Peter (Adam Lundgren) har startat egen nattklubb med sin fru.

ANNONS

– I första säsongen var det Nina och Peter mot Gustaf. Under säsong två blev de bittra fiender. Nu har Peter och Ester (Ida Engvoll) haft nattklubben Royale sedan några år. Den går väldigt bra, men har en lite äldre stil, med striptease och så och man lockar mest handelsresande från landsorten.

LÄS MER:Mattias Nordkvist pausar från skådespeleriet – jobbar på Göteborgskrog

LÄS MER:Den nya "Vår tid är nu"-restaurangen ligger vid en sjö utanför Göteborg

Det  blir stenhård konkurrens mellan nya nattklubben Ninas och den lite äldre Club Royale.
Det blir stenhård konkurrens mellan nya nattklubben Ninas och den lite äldre Club Royale. Bild: SVT

Maktkamp mellan nattklubbarna

Nina Löwanders nyöppnade nattklubb Ninas blir snabbt det hetaste vattenhålet i Stockholm.

– Det drabbar Club Royale och det blir väldigt skarp konkurrens mellan syskonen, så den konflikten lever vidare.

Samtidigt som de centrala rollfigurerna från de första säsongerna blivit medelålders, har deras barn vuxit upp och är nu unga vuxna. I tredje säsongen kommer nya unga skådespelare, som Julia Heveus som spelar Ninas dotter Christina och Oskar Laring som spelar Maggans son Uno.

Tillskotten öppnar nya möjligheter för ung kärlek, en viktig ingrediens för att få driv i berättelsen. Ulf Kvensler hoppas att det ska bli samma tryck kring Christina och Uno som det har varit kring Nina och Calle.

– Det är en jätteviktig del av historien, även om det nu är en annan generation och blir med lite andra förtecken. Triangeldrama är ett klassiskt upplägg, som finns i såväl Jane Austens böcker som i "Twilight"-filmerna. Det kändes kul att ta det och ge det färg från den här tiden.

ANNONS

Dramasuccén får fortsättning

"Vår tid är nu" är skapad av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind, efter en idé av Johan Rosenlind. För regin svarar Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson.

Serien kretsar kring rollfigurerna Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Calle Svensson (Charlie Gustafsson) Peter Löwander (Adam Lundgren), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) med flera.

Med 2,5 miljoner tittare har serien blivit SVT:s och Sveriges största dramasuccé på över ett decennium. Tredje och sista säsongen består av åtta avsnitt och har premiär den 28 oktober.

Julen 2020 sänds ytterligare fyra avsnitt, som fyller igen luckorna mellan första och andra säsongen. (TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS