Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tom Alandh gör ny film om Martina

För nio år sedan sändes den som alla trodde var den sista av Tom Alandhs tv-filmer om Martina Schaub. Men nu ska det bli en till. Inspelningarna i Göteborg är redan igång.

- Jag var helt bergis på att vi gjort den sista filmen om henne. Nu återstod bara döden, med tanke på min ålder och hennes sjukdom, med Downs syndrom lever man inte så länge.

Men rätt som det var föddes en idé om att i alla fall göra en film till. Först hade han tankar om att göra ett hopklipp av sina gamla filmer, Martina har sett alla Tom Alandhs filmer och brukar vara den första att ringa och ge respons.

- Men sedan tänkte vi att det skulle blir för pretentiöst, så nu blir det istället en kortare uppföljning om vad som hänt Martina under de senaste åren. Vi har också intervjuat brorsan och hennes mamma som nu är 80 år.

Förra veckan gjordes inspelningar i Fässberg där Martina jobbar, och i studion där hennes bror Martin håller till. 14 maj är filmteamet tillbaka i Göteborg när hans band, West of Eden, spelar i Kronhusbodarna.

Tom Alandh har följt Martina i 45 år.

- När jag filmade henne första gången var jag bara 27 år, nu är jag 73. Det är ju ett helt liv. Jag blev lite rörd när jag filmade henne här för det blir en sammanfattning av mitt eget liv också. Gränsen förskjuts lite grann, från att ha varit enbart filmare till att bli en vän och det är alltid svårt att göra program om vänner.

De har hållit kontakten hela tiden och träffats någon gång om året över en pizza och ett glas vin. Men han har inte filmat henne på tio år.

Vad säger Martina om att bli filmad igen?

- Jag tror hon är jätteglad, hon brukar alltid presentera mig som sin producent. Men livet förändras ju och nu är vi två äldre personer.

Vad finns det för nytt att berätta?

- Det har hänt saker i hennes liv, det har inte varit helt enkelt på jobbet. För tio år sedan fanns en högre tolerans för personer som Martina, nu är arbetstakten högre och människor i marginalen har fått det svårare.

Tom Alandh har uppnått pensionsåldern med råge, men finner ingen anledning att slå av på takten. Det är för roligt att jobba helt enkelt och han har flera filmer på gång, bland annat en ny film om kåkfararen Kenneth Viken och som Alandh följt under hans första år i frihet. MUCK! men sen då, Kenneth Viken har premiär i SVT den 31 maj.

Filmen om Martina sänds först nästa år, då fyller hon 50 år. Den blir i lite kortare format än de tidigare, 30-40 minuter, och innehåller några tillbakablickar, men mest nyinspelat material.

- Det blir mycket här och nu. Precis som Martina. Hon är alltid här och nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.