Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

SVT visar American song contest – USA:s svar på Eurovision

I mars drar den amerikanska versionen av Eurovision song contest igång. Och SVT har säkrat rättigheterna och kommer att visa den stora musiktävlingen.
– I en splittrad värld känns Eurovisions budskap att ena människor med hjälp av musik som viktigare än någonsin, skriver Mikael Österby, ansvarig utgivare för SVT:s programinköp.

Förra året satte pandemin käppar i hjulet men måndag 21 mars drar den försenade American song contest (ASC) igång och några veckor senare, måndag 9 maj, genomförs den stora finalen.

Det är samma finalvecka som Eurovision song contest (ESC) hålls i italienska Turin. Den amerikanska finalen äger rent av rum dagen före den första semifinalen i Eurovision song contest. Det blir alltså en intensiv period för alla ESC- och ASC-fans därute.

LÄS MER: Premiärdags för American Song Contest

SVT har varit lite förtegna med hur man skulle förhålla sig till Eurovision song contests amerikanska utmanare, men nu kan GP alltså avslöja att man går all in på spektaklet som genomförs i USA:s samtliga 50 delstater samt i fem territorier och Washington DC.

– Ja , det stämmer. Nu kan vi bekräfta att SVT kommer att sända storsatsningen American song contest och vi är verkligen glada för det. I en splittrad värld känns Eurovisions budskap att ena människor med hjälp av musik som viktigare än någonsin. I över 20 år har den amerikanska storproducenten Ben Silverman drömt om att överföra ESC-succén till de amerikanska tv-tittarna och nu blir det äntligen verklighet tack vare Christer Björkman, Anders Lenhoff, Peter Settman och Ola Melzig, konstaterar Mikael Österby, ansvarig utgivare på SVT Programinköp, i en skriftlig kommentar till GP

American song contest ej tablålagt ännu

SVT har ännu inte tablålagt de kommande sändningarna från American song contest men ska göra det under de närmaste dagarna. Det är alltså inte klart exakt när tävlingarna kommer att visas i Sverige, men upplägget kommer i alla fall att kännas igen från Eurovision.

American song contest består av tre olika kvalificeringsomgångar och därefter två semifinaler och en stor final. Invånarna i de olika delstaterna röstar med hjälp av sin telefon men kan inte rösta på sin egen delstats bidrag.

LÄS MER: Klartecken för Christer Björkmans USA-satsning

Den svenska Melodifestivalens gudfar Christer Björkman är en av producenterna för American song contest, men inte ens han utgår från att programmet blir en omedelbar succé.

– Jag är tydlig med att detta måste vara en långsiktig satsning, ingen kan förvänta sig att formatet ska vara en succé direkt. Men jag tror på en ketchupeffekt efter tre, fyra säsonger, sade han till GP i höstas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.