Fredag 5 april återvänder satirprogrammet ”Herr Talman” i SVT och rullar därefter i tio veckor.
Fredag 5 april återvänder satirprogrammet ”Herr Talman” i SVT och rullar därefter i tio veckor. Bild: SVT

Snart återvänder ”Herr Talman” i SVT

Nya val. Nya politiker. Nya skämt. Efter drygt ett års uppehåll återvänder det populära humorprogrammet ”Herr Talman” i SVT.
– Mina ledord är trams och substans, säger programmets kreativa producent Michael Lindgren.

ANNONS
|

Det slog väl inte ner som en bomb direkt, SVT:s satiriska dockprogram, men det tog inte särskilt många veckor förrän ”Herr Talman” hade hittat sin publik. Med vänlig syra och salta gliringar drev programmet med samtliga partiledare och inte minst med riksdagens tidigare rätt anonyma talman Andreas Norlén (M).

– Vi fick till något som folk verkade gilla och det är såklart jätteroligt, säger programmets skapare och kreativa producent Michael Lindgren.

De första två säsongerna av ”Herr Talman” sändes valåret 2022, och efter ett delvis ofrivilligt uppehåll under 2023 återvänder programmet nu inför det kommande EU-valet i juni.

– Visst har vi en EU-valstanke med programmet men det finns också mycket annat att skämta med, säger Michael Lindgren som inte minst har ett par nya partiledare att förhålla sig till.

ANNONS

– Det är tur att Jenny Bjärkstedt som gör alla dockor i ”Herr Talman” är så himla snabb och duktig.

”Herr Talman” rullar ända fram till EU-valet

Att ge beslutsfattare en känga och driva med makten med hjälp av dockor har gamla anor – inte minst i Frankrike och Storbritannien där det pågått i hundratals år – men för Michael Lindgren och gänget bakom ”Herr Talman” var det framförallt tv-programmet ”Spitting image” från 1990-talet som inspirerade. Inte minst den brittiska programseriens bitande satir.

– I det här polariserade klimatet kan det vara befriande att ta saker och ting med en nypa salt. Kanske finns det rent av något läkande i det.

”Herr Talman” får premiär på SVT fredag 5 april och kommer sedan att rulla i tio veckor över EU-valet fram till den 7 juni.

– Jag vet i alla fall vad jag kommer att ägna våren åt, skrattar Michael Lindgren.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Henrik Dorsin: Jag rökte gräs med Woody Harrelson

LÄS MER:Nya tv-serier – vecka 11

LÄS MER:Ny restaurang med stor takbar vid Brunnsparken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS