Skavlan lägger ner sin talkshow

I ett pressmeddelande från SVT skriver den populära programledaren att han gör sin sista säsong av ”Skavlan” till hösten.

ANNONS
|

”Skavlan” började att sändas på SVT 2009 och har sedan dess blivit den största talkshowen i norden med inspelningar i Stockholm, Oslo, London och New York. Hittills har det blivit 284 ”Skavlan”-program. Efter höstens tolv avsnitt når han 296 program – och där tar det alltså slut.

LÄS MER:Hanna Stjärne respekterar Skavlans beslut

– Mitt mål som TV-producent har varit att det här unika talkshow-formatet skulle överleva mig som programledare, och tack vare min kollega Carina Bergfeldt ser vi nu att detta är möjligt. Därmed känner jag mig fri att få realisera andra idéer medan arbetsglädjen fortfarande är intakt. Vad det konkret blir, får vi återkomma till, säger Fredrik Skavlan i pressmeddelandet.

ANNONS

SVT:s programbeställare Anton Glanzelius sticker inte under stol med att Fredrik Skavlan har lyckats över förväntan med sin norsk-svenska talk show.

LÄS MER:Tittarkampen: Bergfeldt sopar banan med Skavlan

– Att ha en programledare i Sverige som pratar norska, eller någon form norsk-svenska, har genom åren varit svårt att lyckas med. Men Skavlan fixade det galant säger Anton Glanzelius till GP, och utvecklar sin tankegång.

– Fredrik Skavlan gjorde språket till en icke-fråga för tittarna. Dessutom har han alltid hittat gränsöverskridande ämnen som varit tydligt kopplade till gästen.

Är det Skavlans framgångsrecpet?

– Ja, det skulle jag säga. Men han har också ett genuint intresse för dem han intervjuar och lyckas ofta hitta den svåra balansgången mellan journalistik och underhållning. Han är orädd utan att bli provokativ.

Samtidigt har Skavlan fått viss kritik för sitt sätt att intervjua kvinnor. Hur ser du på det?

– Efter 25 säsonger finns det säkert en och annan intervju som han inte är helt nöjd med men jag håller inte med om kritiken. Jag kan inte se att Skavlan brukar prata på ett sätt med vissa gäster och på ett annat sätt med andra, säger Anton Glanzelius.

Hanna Stjärne har ”stor respekt och förståelse” för Skavlans beslut

SVT:s vd Hanna Stjärne understryker att beslutet att sluta är Fredrik Skavlans eget och hon vill rikta ett tack till den pratglade och nyfikne norrmannen för åren som har gått.

ANNONS

– Jag har stor respekt och förståelse för att han vill gå vidare efter alla de här åren. Hans talkshow har varit en fantastisk mötesplats i SVT, och i både Sverige och Norge. Vi kommer så klart att jobba vidare med talkshows och är väldigt tacksamma för den här tiden med Fredrik, säger hon till TT.

LÄS MER:Humorparet kritiserar "Skavlan" för sexism

SVT har tidigare inte velat kommentera om eller när Skavlan skulle lämna över sitt programledarskap till någon annan. Nu blir det alltså till våren 2022. Och det blir till ”vikarien” Carina Bergfeldt som tog över rodret i vintras.

Carina Bergfeldt tar över nästa år

”Jag har fått frågan av SVT om jag vill göra en säsong till av min talkshow och jag har tackat ja till det”, skriver Carina Bergfeldt själv på Instagram.

Där berättar hon också att de båda programledarna möttes i Oslo på måndagskvällen och att Skavlan då avslöjade för henne att han bestämt sig för att sluta med sin talk show.

”Det ska villigt erkännas att jag blev lite paff, men jag förstår honom. Herregud, 25 säsonger är mycket.”

”Så hösten 2021 får ni hänga med Skavlan på fredagskvällar kl 21. Och samma tid nästa vår hoppas jag att ni vill hänga med mig”, skriver Carina Bergfeldt också.

ANNONS

GP har sökt Fredrik Skavlan men han vill i dagsläget inte kommentera beskedet om att han lägger ner sin talk show.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS