Sebastian Walldén tog hem segern i Idol

Det blev till slut göteborgaren Sebastian Walldén som tog hem Idol 2018 – och han lyfter fram att han är den första öppna hbtq-personen som tar hem tävlingen.

ANNONS
|

Med Aviciis "Without you", tittarnas val "Back to black" av Amy Winehouse och vinnarlåten "Everything" övertygade Sebastian Walldén tittarna – nu står han som vinnare i TV4:s "Idol".

– Ett jättejättetack till alla som har röstat, utan er hade det här inte gått, säger han.

När han gick upp på scenen i Globen var det som att all nervositet släppte, berättar Sebastian Walldén.

– Tidigare i dag tänkte jag att "jag skiter i det här, jag ger upp och ballar ur". Sedan klev jag upp och det var roligt, jag trodde att jag skulle vara nervös men jag hade bara kul, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Här är alla Idol-vinnare genom tiderna

"Inte trångsynta"

Sebastian Walldén har tidigare i programmet pratat om att våga vara sig själv och komma ut – och sjöng i ett tidigare avsnitt en kärlekslåt till sig själv för att han till slut har accepterat vem han är.

– Jag är den första öppna gaykillen som går och vinner "Idol" genom alla år som tävlingen har funnits, det visar att Sverige är så långt framme och att vi kämpar på bra. Vi är inte så trångsynta längre och det märks. Det är en ära att få vara den första hbtq-personen som gör det här, säger han.

Han tackar även sina föräldrar för deras stöd, både genom tävlingen och i livet.

– Ni har aldrig gett upp om mig, alltid låtit mig klä mig i de kläder jag vill, jag fick vara den jag ville och ni har stått upp för mig någonting helt otroligt, säger han och vänder sig mot sin mamma och pappa.

LÄS MER:Prislappen på Gina Dirawis kläder i kväll: 650 000

TT: Var kommer du att vara om fem år?

– Då hoppas jag att jag har slagit igenom stort här hemma och tagit mig in i svenskarnas hjärtan.

Kadiatou: "Lärorik resa"

Kadiatou Holm Keita slutade på en andraplats – och är trots att hon inte vann nöjd med sin prestation.

ANNONS

– Jag har aldrig känt mig stolt över mig själv tidigare, så mycket som jag har utvecklats den här hösten, så många människor jag har lärt känna, så mycket jag har lärt mig. Jag går härifrån med det största priset man kan få, väldens lärorikaste resa, säger hon.

Även Sebastian Walldén hyllar Kadiatou Holm Keita.

– Det här är inte det sista ni har sett av henne, hon har hela paketet, hon är en världsstjärna, säger han.

LÄS MER:Fem starkaste korten i Dirawis klädparad

Fakta: Årets vinnare av "Idol"

Sebastian Walldén

Född i Göteborg 1995

Vinnare av "Idol" 2018 och dessutom aktuell med singeln "Everything" som är årets vinnarlåt. "Everything" med Sebastian Walldén släpptes omedelbart efter att finalen i Globen hade avgjorts.

Utsågs under årets säsong av "Idol" till den mest talangfulla deltagaren i programmets historia av jurymedlemmen Kishti Tomita.

23-åringen vill i framtiden bli en folkkär artist och underhållare precis som förebilden Barbro "Lill-Babs" Svensson (1938­–2018).

Innan han blev "Idol"-Sebastian med hela svenska folket var han bland annat känd för sitt deltagande i dokusåpan "Paradise hotel: förspelet".

Fakta: Låtarna i finalen

Sebastian Walldén, 23, Göteborg:

Eget val: "Without you" (Avicii)

Tittarnas val: ”Back to black" (Amy Winehouse)

Vinnarlåt: ”Everything”

Kadiatou Holm Keita, 17, Lidingö:

Eget val: ”We found love" (Calvin Harris/Rihanna)

Tittarnas val: ”Say something" (A Great Big World)

Vinnarlåt: ”Everything”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS