Nytt på tv – vecka 12

Veckans tv-premiärer är rena smörgåsbordet av satir, sci-fi, tecknat och krim. Och så lite kungligt. Det noterar GP:s Caroline Hainer.

ANNONS
|
Nytt på Netflix, Apple tv+, Disney+ och Sky Showtime – vecka 12
Bild: Robert Eldrim/Netflix

“Young royals forever” (Netflix)

125 000 Instagramföljare kan inte ha fel! Eller? Att svenska ”Young royals” har rönt imponerande framgångar är ett faktum – första säsongen vann Kristallen för Årets program och låg på topplistan över mest sedda i över tio länder. Men nu har serien nått sin tredje och (troligtvis) sista säsong och det är dags att säga farväl. Har kronprinsen och Simon över huvud taget en chans till en relation (svar: ja) och orkar den i så fall stå emot all den press som kommer med att vara ihop med en kändis, och dessutom någon som tillhör monarkin, med allt vad det innebär med plikter och ständig hårdgranskning. De första avsnitten sändes för en vecka sedan, nu kommer den stora finalen. Länge leve kungen? Premiär 18 mars.
Nytt på Netflix, Apple tv+, Disney+ och Sky Showtime – vecka 12
Bild: Apple tv+

“Palm royale” (Apple tv+)

Maxine Simmons (Kristen Wiig) har höga ambitioner – att som helt utomstående, utan vare sig pengar eller anseende, ta sig in i den allra högsta, sociala kretsen i hennes värld: medlemsklubben Palm Royale i Palm Beach. Serien, som utspelar sig i ett underbart soligt, glassigt Kalifornien 1969, bland hårsprejsglossiga frisyrer, klingande guldarmband och polyesterklänningar, stoltserar med en imponerande trupp av underbara komedienner, däribland Allison Janney, Laura Dern och Carol Burnett (!). Men här finns också ambitionen att dra paralleller till nutiden: “Hur mycket av dig själv är du villig att förlora för att passa in?”. Och varför suktar vi alltid efter vad andra har istället för att glädjas åt det vi har själva? Se den för den härliga miljön och för Kristen Wiigs charmigt opålitliga huvudkaraktär. Premiär 20 mars.
Nytt på Netflix, Apple tv+, Disney+ och Sky Showtime – vecka 12
Bild: Marvel Animation

“X-men ‘97” (Disney+)

I en värld där superhjältar regerar på film kan det vara mysigt att påminnas om deras animerade förflutna. Denna återupplivning av gamla “X-men: The animated series” (1992-1997) ger varma, endimensionella nostalgivibbar. De multibegåvade mutanterna har förlorat Professor X, som i slutet av förra säsongen (ja, för 27 år sedan) gav sig iväg med Shi’ar ally Lilandra för att leta botemedel mot hans obotliga sjukdom. Storm och Wolverine försöker att hålla ihop gruppen som nu står ensamma i en värld som fruktar och föraktar dem på samma gång. Dessutom finns andra hot: Magneto som är sugen på att ta över efter Xavier och Sinister som vill förgöra dem, rätt och slätt. Premiär 20 mars.
Nytt på Netflix, Apple tv+, Disney+ och Sky Showtime – vecka 12
Bild: Netflix

“The 3 body problem” (Netflix)

Kinesisk sci-fi? Jajamen. Dåtid, nutid och framtid vävs ihop när Liu Cixins bokserie blir tv-serie. Ye Wenjie är en astrofysiker som såg sin pappa mördas under Maos ledning av den kinesiska kulturella revolutionen. Han stämplades som förrädare nämligen. Många år senare rekryteras Ye av militären och skickas till en hemlig bas på en avlägsen plats och får lära sig att ett par ödesdigra beslut som fattades kring tiden för hennes pappas död, fått hemska konsekvenser för nuet. Att “Game of thrones”-skaparna ligger bakom serien märks i skådespelarlistan, där det blir kärt återseende för John Bradley, Jonathan Pryce och Liam Cunningham (alltså Samwell Tarly, High sparrow och Davos Seaworth i “Game of thrones”). Premiär 21 mars.
Nytt på Netflix, Apple tv+, Disney+ och Sky Showtime – vecka 12
Bild: Sky Showtime

”Veronika” (Sky Showtime)

Alexandra Rapaport tycks ha hittat en nisch som passar henne. Efter smarta krimserier som “Gåsmamman”, “Morden i Sandhamn” och “Heder” passar denna som handen i handsken. Rapaport spelar polisen Veronika Gren, och norrmannen Tobias Santelmann (“Exit”) hennes make. Småbarnslivet har sina utmaningar, och att dessutom försöka hålla sitt tablettmissbruk hemligt kräver en del av Veronika. Inte konstigt att hon tror att hon blivit galen när hon plötsligt ser en pojke som nyss dött. Hon dras in i en mordutredning som går djupt i den lilla småstaden. När en mördare skördar två mord måste Veronika avslöja vem det är och hur morden hänger ihop för annars kommer flera att mista livet. Premiär 21 mars

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS