Nytt och sevärt på TV – vecka 22

True crime-genren har sannerligen utvecklats, vilket veckans tv-premiärer vittnar om. Eller vad sägs om gycklare och Tiktok-sekter? För den som föredrar verklighetsbaserade draman och stora känslor finns sådant också.

ANNONS
|
Nytt på Netflix, Disney+ och Max – vecka 22
Bild: Courtesy of Netflix

“Dancing for the devil: The 7m Tiktok cult” (Netflix)

7M Films är en agentur som representerar ett stort antal dansprofiler på Tiktok. Märkligt nog är det också ett frireligiöst samfund. Eller snarare en sekt, enligt familjen Wilking som 2022 anklagade 7M för att hålla deras dotter fången. De verkar ha rätt i sina anklagelser. I den här dokumentärserien i tre delar träder nämligen flera tidigare 7M-dansare fram och vittnar om psykologisk och ekonomisk manipulation. Nöjesindustrin alltid varit full av historier om dåliga kontrakt, misskötta produktioner och falska löften. Vad det betyder att de oseriösa aktörerna som lovar pengar och berömmelse nu flyttat in på Tiktok kan vara värt att reflektera över. Premiär 29 maj.
Nytt på Netflix, Disney+ och Max – vecka 22
Bild: CAMILLACATTABRIGA

“The life you wanted” (Netflix)

Gloria har ett lugnt liv i italienska Lecce där hon driver en liten resebyrå och bor ihop med kärleken Ernesto. Allt flyter på. Men så dyker Marina upp och återseendet blir minst sagt känslomässigt. Glorias gamla kompis från universitetstiden i Neapel är numera mamma till två barn med olika män och gravid med en tredje. Hennes närvaro tar fram minnen som Gloria gjort allt för att glömma. Men vårt förflutna är en del av oss. Förr eller senare måste vi möta det och för Gloria accelererar det när Sergio, pappa till ett av Marinas barn, kommer till Lecce med en undran. Stora känslor och vackra vyer i detta italienska drama. Premiär 29 maj.
Nytt på Netflix, Disney+ och Max – vecka 22
Bild: Disney+

“Camden” (Disney+)

Stadsdelen Camden har haft stor betydelse för Londons musikscen, något som musikprofiler som Chris Martin, Mark Ronson och Questlove berättar om i denna dokumentärserie. Men platsens musikhistoria går ännu längre bakåt än så. Redan på 1930-talet spelade irländska immigranter folkmusik i pubarna i kvarteret och 1966 uppförde Pink Floyd den första stora rockshowen på scenen The Roundhouse som fortfarande finns kvar. Där har sedan storheter som The Doors, Jimi Hendrix, Blondie och Patti Smith uppträtt. Under 1970- och 1980-talet var Camden ett danscentrum och under 1990-talet britpopens epicentrum. Fint berättat om hur en fysisk plats faktiskt kan främja kreativiteten. Premiär 29 maj.
Nytt på Netflix, Disney+ och Max – vecka 22
Bild: Netflix

“Eric” (Netflix)

I 1980-talets New York skapar Vincent (Benedict Cumberbatch) fantastiska marionettdockor till ”Good day Sunshine”, ett barnprogram med fina budskap om ensamhet och vänskap. Välbehövligt i en tid då det stora äpplet ruttnar inifrån av en politik som skapat ökad hemlöshet och drogmissbruk på gatorna. Men barnprogrammet hotas av nedläggning. Vincent må vara en fantastisk programskapare men han är en usel kollega och ännu sämre make och pappa. När hans son Edgar en dag dessutom försvinner på väg till skolan eskalerar Vincents psykiska ohälsa. Han blir övertygad om att ett livs levande monster som heter Eric ska leda honom rätt, både till Edgar och till barnprogrammets överlevnad. Denna serie är både gripande och spännande, inte minst för att den är baserad på verkliga händelser. Premiär 30 maj.
Nytt på Netflix, Disney+ och Max – vecka 22
Bild: Max

“Ren faire” (Max)

Renässansfestivaler är populära i USA. Man klär ut sig, lyssnar på medeltida musik, köper hantverk och hänger med gycklare och jonglörer. Ett stort namn på området är George Coulam som i över 50 år styrt festivalen i Texas med järnhand (hans anställda kallar honom Kung George) vilket gett honom både ett rykte och en förmögenhet. Men han börjar bli till åren nu, 86 år gammal. Vem ska ta över hans livsverk? Denna dokumentärserie i sex delar är en “Succession” fast i en lajvvärld. Känslorna är lika höga som miljön är skrattretande i denna episka maktkamp. En blivande klassiker i genren dokumentärserier som överträffar fantasin. Premiär 2 juni.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS