Nadja vs Paulina – så går det i kvällens Idolfinal

I kväll avgörs det vem som vinner Idol 2020, Nadja Holm från Piteå eller Paulina Pancenkov från Bjuv. GP:s Jan Andersson tror på Nadja. Här är hans betyg på finalisterna.

ANNONS
|

Det är dags att kora den 16:e Idolsegraren. För första gången hålls inte finalen inför en fullsatt Globen utan tävlingen avgörs i TV4:s halvtomma Idolstudio i Spånga.

Där kommer de båda finalisterna Nadja Holm och Paulina Pancenkov att sjunga tre låtar var under kvällen, först en favorit i repris, därefter ett personligt val och till sist jurymedlemmen Alexander Kronlunds nyskrivna vinnarlåt ”(Better get) used to me”.

LÄS MER:Här är alla Idol-vinnare genom tiderna

Detta blir första gången sedan 2014 som två kvinnliga sångerskor möts i finalen. För sex år sedan, 2014, slog Lisa Ajax ut Mollie Lindén och 2007 vann Marie Picasso över Amanda Jenssen. Den direktsända Idolfinalen gästas av Zara Larsson som sjunger en låt och av Shawn Mendes som medverkar på länk från Los Angeles.

ANNONS

Dessutom kommer åtta av de tävlande från årets säsong att dyka upp under finalkvällen och TV4 har lite kryptiskt utlovat en sketch som heter ”Pär Lernström 100 år”.

Juryn är med och ger sitt omdöme om finalisternas insatser men som vanligt är det tv-tittarna som avgör vem som vinner Idol genom ringa eller sms:a in sina röster. Nytt för i år är att man också kan rösta i TV4 Play och C More- apparna.

LÄS MER:Idol: "Många har försökt skapa en rivalitet"

Hur går det då? Ja, det är blir rätt jämnt ...

NADJA HOLM

Sångröst

gradegradegradegradegrade
Nadja har en varm, omslutande klang med ett lätt vibrato i rösten som är väldigt behaglig att lyssna på. Det händer att hon missar lite emellanåt och som lyssnare sitter man i bland på helspänn, men det brukar oftast landa väldigt bra. Idoljuryns röstcoach Kishti Tomita har beskrivit det som att Nadja målar med olika känslor och använder hela paletten. Precis så känns det.
NADJA HOLM

Stjärnglans

gradegradegradegradegrade
Kanske är det hennes trygga norrländska, vänliga attityd eller blyga leende men, nej, stjärnglans är inte riktigt Nadjas grej. Hon känns mer som banktjänstemannen next door. Och inget fel i det. Eller lite fel kanske, om man vill bli världsstjärna, men för Melodifestivalen och ett par vändor med Diggiloo-gänget räcker hennes charm mer än väl.
NADJA HOLM

Stil

gradegradegradegradegrade
Det är omöjligt att gissa sig till vad Nadja ska ha på sig på scen, det kan vara glittrigt, tudelat eller nåt knallgult. Det man kan vara säker på är dock att hon charmar sig igenom rutan med sina pigga ögon, trygga norrländska och vänliga leende. Hon känns 100 procent genuin. Jag tror att Nadjas mjukare framtoning funkar betydligt bättre i tv än Paulinas kaxiga tilltal.
NADJA HOLM

Låtval

gradegradegradegradegrade
Som sin ”da capo”-sång väljer Nadja Holm att upprepa Beyoncés ”Freedom” från ”Lemonade”-plattan som hon gjorde tidigt i tävlingen. Det är väl inte någon av Beyoncés bästa låtar men Nadja gör den helt ok. Dessutom ska hon sjunga Loren Allreds mäktiga ”Never enough” från Hugh Jackman-filmen ”The greatest showman”. Om Nadja sätter den här svårsjunga balladen har hon goda möjligheter att knipa segern i kväll, men om hon missar ... not so much. Här finns inget utrymme för misstag.
NADJA HOLM
Bild: Magnus Ragnvid

Framtid

gradegradegradegradegrade
Det känns enklare och mer tillförlitligt att spå vädret genom att sprätta en abborre med skruvmejsel än att försöka tippa Idolfinalisternas framtid baserat på deras insatser i tävlingen. Påfallande ofta är det silvermedaljören (eller trean) som överhuvudtaget får en artistkarriär att tala om. Nadja Holms fortsatta chanser i drömfabriken får väl sägas vara ... halvgoda. Oavsett hur det går i kväll.
PAULINA PANCENKOV

Sångröst

gradegradegradegradegrade
Hon har absolut ett av startfältets mäktigaste pipor, men det kan också bli lite för mycket skrikande och påfrestande wailande när Paulina sätter igång. För egen del är jag lite överraskad av att hon har tagit sig hela vägen till final, och här kan som bekant allt hända, men jag tror inte att Paulinas röst riktigt räcker för att bära henne hela vägen i mål.
PAULINA PANCENKOV

Stjärnglans

gradegradegradegradegrade
Vet inte om ni minns det men Paulinas lillasyster Suzy P var med i årets första deltävling av Melodifestivalen. Det gick sådär. Suzy slutade sist i Linköping med sin rätt dassiga låt och försvann ur blickfånget. Storasyster Paulina har däremot en helt annan swagger och har växt som artist under hösten och tar numera sig an scenen med stor självsäkerhet.
PAULINA PANCENKOV

Stil

gradegradegradegradegrade
Jag är verkligen inte mannen att bedöma eller för den delen kritisera hur någon klär sig. Därför gör jag inte det utan kan bara konstatera att Paulina bar upp sin glittrande byxdress (heter det så?) i Jennifer Hudsons ”And I am telling you I’m not going” med samma pondus som hon gjorde med den långa klänningen i Demi Lovatos ”Stone cold”. Jag hoppas ändå på en byxdress i kväll (inte minst för att byxdress är ett så roligt ord). Paulina Pancenkov själv är för övrigt kaxig, skönt självsäker och känns ruskigt tuff.
PAULINA PANCENKOV

Låtval

gradegradegradegradegrade
Paulina Pancenkov har valt att upprepa ”Side by side” som hon gjorde redan i höstens första fredagsfinal och då lyckades helt okej med både Ariana Grandes sång och Nicki Minajs rapparti, men dessutom ska hon göra Christina Aguileras stentrista ”Hurt” (som hon redan tolkat på Youtube). Det hade inte varit mitt val. Här finns en uppenbar risk att publiken väljer att koka kaffe, gå på toaletten och sedan somna.
PAULINA PANCENKOV
Bild: Magnus Ragnvid

Framtid

gradegradegradegradegrade
Hand upp den av er som kan peka ut de två senaste årens finalister Freddie Liljegren, Melloaktuella Tusse Chiza och Kadiatou Holm Keita eller Sebastian Walldén i en line up. Ingen ..? I rest my case. Framtiden har helt enkelt sett bättre ut för Idolfinalisterna. Frågan är bara när det var? Kanske när Tove Styrke slutade trea 2009 eller när Darin knep silverplatsen 2004? De har ändå varit med i ”Så mycket bättre”.

Sammanfattning: Nadja Holms varmare röst och mjukare personlighet kommer alltså att ge banktjänstemannen från Piteå segern i kväll.

I GP:s genomgång av de båda Idolfinalisterna vinner Nadja med 15 fyrar mot Paulina Pancenkovs 13.

Idolfinalisterna

Paulina Pancenkov

Ålder: 20 år.

Från: Bjuv

Låtar i finalen: ”Side to side” (favorit i repris), ”Hurt” (eget val), ”(Better get) used to me” (vinnarlåten).

Nadja Holm

Ålder: 22 år.

Från: Piteå

Låtar i finalen: ”Freedom” (favorit i repris), ”Never enough” (eget val), ”(Better get) used to me” (vinnarlåten).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS