Mer Clara Henry show än rolig sitcom

Clara Henry hamnar i vägen för sin rollfigur Ellen i SVT:s nya situationskomedi Sjukt oklar. Några få roliga scener räcker inte för att lyfta serien över det mediokra.

ANNONS

Ni vet de där amerikanska komedierna, där upplägget är att en förälder byter kropp med sitt barn eller en tomtenisse hamnar i New York på grund av någon urtida förbannelse och så blir det en massa förvecklingar och jättejätteroligt?

Den sortens konstruktion ligger till grund för SVT:s nya humorserie Sjukt oklar. Du måste helt enkelt köpa att det är sjukt orimligt alltihop, mot löftet att det kommer att bli sjukt kul.

LÄS MER:Tv-julens godbitar som du inte ska missa

I Sjukt oklar är huvudpersonen den 24-åriga slackern Ellen, spelad av Clara Henry, som aldrig lyckats slutföra någonting i sitt liv och efter ett kringflackande backpackerliv återvänder till sitt gamla flickrum. För att komma på rätt köl beslutar hon sig för att gå om gymnasiet och tubbar en hackerkompis att registrera henne som 16-åring. Voilà!

ANNONS

I skolbänken fortsätter hon givetvis att vara en flyktbenägen drömmare och problemen tornar upp sig i rask takt. Hennes lillebror David, spelad av Anton Forsdik, utövar utpressning mot henne för att inte avslöja hennes hemlighet.

Hennes kompis Moa (Elsa Forsberg) har en massa tonårsproblem som Ellen försöker hjälpa henne med, varvid hon givetvis bara gör allt värre. Och mitt i alltihop dyker Ellens gamla flamma Vera (Madeleine Martin) upp som ny vikarie på skolan.

LÄS MER:Mikaela Knapp lyser i tillrättalagt juldrama

Problemet är att det inte är särskilt roligt. Och det var ju själva överenskommelsen. Situationskomedi är oerhört beroende av tajming det lyckas tyvärr varken Clara Henry eller hennes unga kollegor särskilt bra med.

Ska jag lyfta fram någon som har humorn i kroppen så är det Anton Forsdik. I syskonkriget mellan David och Ellen uppstår ibland de där små gnistorna som gör scenerna underhållande. Madeleine Martins Vera landar också bra, som den kanske enda normala människan på skolan som betraktar galenskaperna med stigande inre panik.

Tyvärr får jag ingen sympati för Ellen, vilket är en annan viktig del av sitcom-upplägget: Du måste heja åtminstone lite på huvudpersonen. Jag tror att problemet är att jag hela tiden ser och hör Clara Henry. Hon står i vägen för sin rollfigur. Inte blir det bättre av att produktionen har lagt Henrys karaktäristiska röst som en hela tiden närvarande (och allt mer enerverande) voiceover.

ANNONS

LÄS MER:Adam Pålsson tänder den fjärde fyren

Henrys stora skara fans blir förhoppningsvis glada över att få se och höra så mycket av sin idol, men jag hade hellre sett och hört mer av Ellen.

ANNONS