Frank Underwood och sju andra tv-karaktärer vi älskar att hata

ANNONS
|

Den 30 maj släpps den femte säsongen av House of Cards på Netflix och trogna fans gör sig redo för att se vilken typ av dramatiska intriger som ska utspela sig i Vita huset den här gången.

Det amerikanska presidentämbetet har genom tiderna varit ett populärt ämne bland film- och tv-skapare –och intresset bland tittarna tycks inte vara på väg att falna.

Donald Trumps intåg i Vita huset har dessutom kastat nytt strålkastarljus på intrigerna och konflikterna i maktens korridorer. Nu senast i form av en sparkad FBI-chef med efterföljande rubriker och utspel.

"Trump har stulit våra idéer"

Intresset för det amerikanska statsöverhuvudet är måhända en god nyhet på kort sikt för House of Cards och Kevin Spaceys maktgiriga rollfigur Frank Underwood, men en dålig sådan på lång sikt för manusförfattarna.

ANNONS

Nyligen uttalade sig Robin Wright, som spelar USA:s ”first lady”, Claire Underwood i tv-serien, om att det blir knepigt att göra en sjätte säsong av House of Cards.

LÄS MER: Likheterna mellan Donald Trump och Frank Underwood

– Trump har stulit alla våra idéer för säsong sex, sa Robin Wright under ett panelsamtal på filmfestivalen i Cannes.

Video: Verkligheten galnare än House of Cards:

Kevin Spacey är flerfaldigt prisbelönad för sin tolkning av demokraten Frank Underwood. Han gör ett kritikerrosat porträtt av en iskall och målmedveten politiker som inte skyr några medel på vägen mot maktens centrum.

Hejar på dem – oavsett hur hemska

Tillsammans med exempelvis Mad Mens Don Draper (spelad av Jon Hamm), Homelands Carrie Mathison (Claire Danes) och Breaking Bads Walter White (Bryan Cranston) utgör Frank Underwood en skara antihjältar på tv, som blivit enormt populära under de senaste åren. Det rör sig om karaktärer som tv-tittarna älskar att hata och har sin rimliga förklaring, enligt författaren Brett Martin som skrivit boken Difficult Men.

LÄS MER: 25 skådisar som spelat riktiga personer på film

Han menar att allting började med The Sopranos, James Gandolfini och Tony Soprano.

– Det banade väg för en era av hjältar som var betydligt mer komplexa än vi var vana att se. De spelade ett förföriskt spel med tittarna, och vi började heja på dem, oavsett hur hemska saker de gjorde, säger Brett Martin till kanadensiska public service-kanalen CBC.

ANNONS

– De har mångfacetterade personligheter och de står inför samma utmaningar som vi själva. Vi är inte maffiatyper, men vi vet hur det är att ha ett jobb och en familj som båda kräver vår uppmärksamhet. Vi vet hur det känns att ha ångest. Eller som i Walter White i Breaking Bads fall, vi vet hur det är att tvingas försörja en familj.

"Hänsynslösa skitstövlar"

Kevin Spacey själv har sin egen teori om varför Frank Underwood i många lägen har tittarens stöd, oavsett vilka hemskheter han gör sig skyldig till.

–Vi kan blicka tillbaka på vår politiska historia, på personer som när det begav sig och som förtroendevalda, ansågs vara hänsynslösa skitstövlar, säger han till tv-kanalenCBS.

– Det rör sig om väldigt stöddiga, oresonliga, kompromisslösa personer, men med väldigt verkningsfulla politiska karriärer.

LÄS MER: Kevin Spacey vs Gordon Ramsay – i svordomar

Frank Underwood är inte den enda trollbindande personligheten som får tittarnaatt sitta klistrade avsnitt efter avsnitt. I bildspelet ovan listar vi ytterligare sju karaktärer som tv-tittarna bådeälskar – ochhatar.

Video: Här är nya House of Cards-trailern:

ANNONS