Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Enkelstöten simpel igenkänningshumor

Lotta Tejle och Sissela Kyle är riktiga ärkeproffs, som gör acceptabel tv-underhållning av i princip vilket struntmanus som helst, skriver Johanna Hagström.

Dramaserie

Enkelstöten

Regi: Emma Bucht och Felic Herngren.
Med: Sissela Kyle, Lotta Tejle, Tomas von Brömssen, Ralph Carlsson.
Premiär: TV4 15 november 21.00.

Kvinnor i 60-årsåldern har alla anledning att vara heligt förbannade. De har servat och ställt upp, skött hem och karriär, fostrat både barn och 40-talistmän. Och vad får de för det? Typ ingenting. En orsak så god som någon att skita i allt, sätta sig i en bil och bränna iväg till närmaste bank med vapen och lösskägg. Payback time.

Det är upplägget i Enkelstöten, TV4:s nya dramaserie med skruvad humor, baserad på Tomas Arvidssons böcker och tidigare filmad på 80-talet. Då hette serien Dubbelstötarna och handlade om två medelålders män som bestämde sig för att dryga ut lönen med ett bankrån.

Kvinnor i förarsätet

Nu har Felix Herngrens produktionsbolag FLX gjort en nytolkning, med två kvinnor runt 60-strecket i förarsätet: magläkaren Cecilia (Sissela Kyle) och läraren Jenny (Lotta Tejle).

Läs mer: Intervju med huvudrollsinnehavarna Lotta Tejle och Sissela Kyle

De lever typiskt gott villaliv i Kalmar. Men Cecilia blir varse att det finns ett glastak för kvinnliga läkare, dessutom har hon satsat familjens pengar på fel aktier. Och Jenny har legat med kemiläraren, varvid det blir skilsmässa med ett för henne mycket olyckligt äktenskapsförord.

Sagt och gjort. Skägg och rånarluva på och gasen i botten mot en osäkrad framtid.

Ingen bortskämd målgrupp

Visst kommer Enkelstöten att hitta sin publik och bli omtyckt, 60-plussarna är sannerligen inte bortskämda med att få sin verklighet (om än i skruvat komisk deckarform) visad på tv, så suget finns där.

Därtill är Lotta Tejle och Sissela Kyle riktiga ärkeproffs, så skickliga att de ser till att göra acceptabel tv-underhållning av i princip vilket struntmanus som helst.

I stora stycken ett struntmanus

För tyvärr är detta i stora stycken ett rent struntmanus. Det är screwball utan skruv, relationskomedi utan vare sig engagerande relationer eller särskilt lyckad humor. Upplägget, med en döende skurk som väljer att ge bort en rånplan till sin läkare och hennes väninna är så flortunn att den nästan inte går att beskriva.

Jag hade önskat mig mer svärta (något som FLX lyckats med tidigare, inte minst i Bonusfamiljen) och ett tydligare hämndmotiv i stället för det lite platta pengabehovet som den dynamiska duons främsta drivkraft.

Gullig cameo av de gamla dubbelstötarna

Nu fastnar Enkelstöten i småputtrig igenkänningshumor, vilket gör att betyget stannar vid en tvåa.

Avslutningsvis: Missa inte när de gamla dubbelstötarna Björn Gustafson och Frej Lindqvist dyker upp för ett stilla parti bridge i gräsänklingslyan, medan fruarna är ute och härjar. Lite rörande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.