Disney blockar små barn från att se flera tecknade klassiker

I höstas kom varningstexterna, Disney har också blockat små barn från att se ”Peter Pan”, ”Aristocats” och ”Dumbo”. Anledningen är att filmklassikerna anses innehålla rasistiska stereotyper.

ANNONS
|

Som GP berättade redan i oktober så granskar Disney sina egna klassiker för att sedan ta ställning till om något behöver justeras sett till dagens värderingar.

Arbetet ledde till att man i höstas adderade en varningstext till ett antal av sin klassiker. ”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller felbehandling av människor och kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu”, hette det på varningsskyltarna som syntes på populära strömningstjänsten Disney plus.

De filmer som försågs med den nya varningen var bland andra ”Dumbo” där sjungande kråkor kan uppfattas som ett rasistiskt inslag, ”Lady och Lufsen” som anses ha många kulturella stereotyper och i ”Djungelboken”. I ”Peter Pan” flaggar Disney för att medlemmar av den amerikanska ursprungsbefolkningen kallas för ”rödskinn”.

ANNONS

På strömningstjänsten Disney plus syns varningen också inför ”Aristocats” där en katt tecknad som en asiatisk stereotyp syns spela trummor med ätpinnar.

Disney har också valt att ta bort flera filmerna för sina yngsta tittare, under sju år. Något som väckt viss uppståndelse i bland annat England, något som Daily Mail var först att rapportera om på måndagen.

Enligt Disney i Sverige är dock åtgärden inte ny.

– Beslutet att ta bort de här filmerna från ”Kids mode” på Disney plus togs redan i höstas, säger en presstalesperson för Disney till GP.

Filmerna det handlar om är ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats” som inte längre är tillgängliga för tittare under sju år. ”Kids mode” är en tjänst hos Disney plus som ska garantera att små barn inte utsätts för olämpligt innehåll. Som förälder kan man även göra individuella inställningar för vad som ska vara tillgängligt.

Loggar man in som vuxen användare går de aktuella filmklassikerna att strömma som tidigare.

LÄS MER:Årets bästa tv – på Disney Plus

LÄS MER:Netflix, SVT, HBO, TV4 – här är vinterns nya serier

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS