Brunnsbo musikklasser sjunger i SVT:s ”Luciamorgon”

Att knäppa på ”Luciamorgon” på SVT den trettonde december är en kär tradition för många. Och i år det göteborgare som ska förgylla morgonen med körsång.
– Vi har övat i princip varje dag sen september, säger Kicki Rosén Bejstam, lärare och dirigent hos Brunnsbo musikklasser.

ANNONS
|

Platsen för ”Luciamorgon” i år är Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås. En spektakulär miljö, med bland annat sjön Anten alldeles intill. Som seden bjuder har man också valt ut en Luciakör från regionen man är i. Denna gång blev det åttonde- och niondeklassare från Brunnsbo musikklasser i Göteborg, som bland annat framträtt på GP:s stödkonsert för Ukraina tidigare i år.

– Vi vet att de har mycket begåvade elever men också att körsång är stort på deras utbildning. De har en stark tradition av att framföra Luciatåg så det lämpar sig väldigt bra, säger Marion Jernråda, projektledare för ”Luciamorgon”.’

ANNONS

Kicki Rosén Bejstam, som dirigerar kören tillsammans med kollegan Patrik Wirefeldt, ser det som ett ärofullt uppdrag.

– Vi blev stolta och glada. Eleverna tyckte det var väldigt roligt, men det har varit mycket jobb naturligtvis. Dels behövde de ju många timmar extra i övningstid. Och på inspelningsdagen var det rätt så kallt att stå utomhus. Men de är vana vid att jobba hårt med produktioner och inför projekt. Så jag visste vad de klarar av, säger Kicki Rosén Bejstam.

– Vi hade föräldrar med oss också, som stöttade upp och strök linnen och knöt band.

Trombonspel från en båt

Programmet spelades in ute på Gräfsnäs redan i november men musiken man hör i sändningen är inspelad i Oscar Fredriks kyrka. Detta eftersom det blir svårt att få till en bra inspelning utomhus.

– Det är nästan ogörbart att göra det live utomhus. Det är svårt att ta upp ljud när det stormar exempelvis. Så vi gör det för att musiken ska komma till sin rätt, säger Marion Jernråda.

Men eleverna mimar inte utan sjunger förstås på plats också, menar dirigenten Kicki Rosén Bejstam.

Vad kommer vi få njuta av under årets ”Luciamorgon”?

– Man kommer få en äkta gammaldags Luciastämning, traditionell musik blandat med lite nytt. Vacker sång, diktläsning och så den vackra miljön, det är otroligt vackert ute på Gräfsnäs, säger Kicki Rosén Bejstam.

ANNONS

Marion Jernråda utlovar även trombonspel från en båt i sändningen.

– Långt tillbaka i tiden så använde man sig av en kyrkbåt för befolkningen som bodde runt sjön och som hade för lång väg att ta sig till kyrkan landvägen. Den traditionen har byalaget här tagit upp och nu får kyrkbåten också vara med och bli en spelplats för musik.

”Luciamorgon” i SVT 2022

Årets Luciatåg består av elever från årskurs 8 och 9 från Brunnsbo musikklasser, under ledning av Kicki Rosén Bejstam & Patrik Wirefeldt.

I programmet medverkar även en bykör som består av medlemmar från Alingsås Musikteatersällskap.

Dessutom är solisterna Lovisa Samuelsson (cello och gitarr), Daniel Andersson (kontrabas), Ella Wennerberg (trombon) och Bruno Coimbra Faria (flöjt) med i sändningen.

”Luciamorgon” sänds på SVT Play och SVT2 tisdag 13 december kl 07.00 och i repris i SVT2 kl 18.00 samma kväll.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS