”Alla mot alla” får kritik av Judiska ungdomsförbundet

Under ett av veckans avsnitt av frågesporten ”Alla mot alla” visades en felaktig karta av Israel och Palestina, något som fick Judiska ungdomsförbundet att reagera. Nu ber programledaren Fredrik Wikingsson om ursäkt, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

Det var i måndagens semifinal av Filip & Fredriks frågesportsprogram på Kanal 5 och Discovery+ som kartan visades. De tävlande fick frågan om var Laila Bagge har påbrå från. När svaret redovisades (att Bagges pappa kommer från Palestina) syntes också en bild på Bagge tillsammans med en karta över Palestina. Men kartan såg inte ut som den brukar. Över hela det omtvistade området som i dag utgörs av Israel och Palestina stod det kort och gott ”Palestina”.

Det fick Judiska ungdomsförbundet att rasa på Twitter.

”Vad i hela fridens namn är detta Kanal 5?”, skriver de.

Enligt dem är kartan en bild som används i propagandasyfte, och fel ur både ett nutida och historiskt perspektiv.

ANNONS

”Det är tydligt att detta är en modern karta där Israel utraderats och städer tagits bort. Enligt IHRA definitionen är det antisemitism att förvägra judarnas rätt till självbestämmande och att Israel ska upphöra att existera”, skriver förbundet.

Wikingsson: ”Ett misstag”

Även Israels ambassad gav sig in i frågan och startade en så kallad ”poll” på sitt Twitterkonto med frågan: ”Vad bör Kanal 5 och Fredrik Wikingsson göra när de använt en karta från Pinterest som suddat bort Staten Israel?”

Svarsalternativen i pollen var: ”källsäkra sin grafik”, ”lägga mer tid på research”, ”be om ursäkt” och ”alla ovan”.

Fredrik Wikingsson svarade ambassaden på Twitter:

”Detta var ett misstag. Vi åtgärdar snarast. Beklagar.”

I ett annat svar skriver han: ”Det var ett olyckligt misstag i efterbearbetningen. Inte bra.”

GP har sökt representanter för Discovery+.

LÄS MER:De tävlar i "Alla mot alla"

LÄS MER:Wikingsson: Får hoppas att folk håller käften

LÄS MER:"Alla mot alla"-final blir arena-show

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS