50 år sedan Beatles var med och skrev tv-historia

För 50 år sedan Beatles framförde All you need is love inför en hel värld i vad som var världens första världsomspännande tv-program. "It's easy", sjöng John Lennon inför en tv-publik på 400 miljoner. Men att genomföra programmet var allt annat än lätt.

ANNONS
|

I dag kan vem som helst med en smart telefon eller dator ringa upp en vän eller starta en direktsändning som kan nå till världens alla hörn. När detförsta direktsända satellitprogrammet sändes den 25 juni 1967 var det resultatet av tio månaders noggrannplanering och en arbetsinsats från 10.000 människor.

Aubrey Singer, en legendpå BBC, hade en galen idé om att använda den nya tekniken till att skapa ett program som involverade hela världen. Resultatet skulle revolutionera tv för alltid.

Initiativet till den världsomspännande, revolutionerande tv-sändningen kom frånbrittiska BBC och möjliggjordes av den kommersiellakommunikationssatelliten Intelsat 1, mer känd som Early Bird, som hade skickats upp i rymden två år tidigare.

ANNONS

Ytterligare två satelliter krävdes för att kunna genomföra programmet, och det är svårt idag att förstå utmaningen i att koordinera satellitsignalerna mellan kontinenterna.

Programmet startade kl 19 brittisk tid med attVienna Boys' Choirsjöng Our world på 22 olika språk. Sändningen gick sedan till Kanada och USA, Japan och Australien för att sedan avslutas i London.

Artister och konstnärer som Pablo Picasso och Maria Callas medverkade som underhållare och representanter för sina respektive länder, men det var det avslutande musikinslaget som alla minns i dag.

Beatles, som nyss hade släppt Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, hade fått en förfrågan om att skriva en positiv låt som dessutom var enkel nog att förstås av människor över hela världen. John Lennon skrev då låten All you need is love.

Mellan 400 och 700 miljoner människor uppskattas ha sett programmet, en hisnande siffra för sin tid. Men det var, som vi alla vet, bara en uppvärmning.

Bläddra i bildspelet här ovan för att se fler milstolpar inom tv som vi fortfarande pratar om.

SE OCKSÅ: Beatles får en Lifetime achivement award

ANNONS