Tumult utanför Malmö arena – demonstranter bärs bort

Utanför Malmö arena uppstod tidigare ikväll tumult mellan polis och demonstranter under Eurovision song contest.
En person har gripit och sju har omhändertagits.

ANNONS
|

Nu är Eurovision song contest över, Schweiz har besegrat alla andra, och Sverige kom på en blyg nionde plats.

Tidigare idag drabbades demonstranter och polis samman, och en rad människor omhändertogs i tumultet. Under kvällen har torget utanför arenan tömts på folk, och demonstrationerna till sist avtagit.

GP:s Anders Abrahamsson rapporterade tidigare från området:

”Poliserna har föst bort demonstranterna från torget utanför arenan. Polisen har ställt upp bussar och mänskliga kedjor för att blockera alla infarter till torget”

Abrahamsson berättade då också följande:

”Bakom bussarna står poliser på hästar uppradade. Demonstranterna fortsätter skandera slagord om att befria Gaza och bojkotta Israel”

ANNONS

I samband med polisens arbete i anslutning till Malmö Arena, har en person gripits som misstänkt för våld mot tjänsteman och sju personer har omhändertagits- Detta rapporterade myndigheten på sin hemsida.

Demonstranten: ”Polisen har slagit folk, polisen har sprayat på oss”

Anders Abrahamsson intervjuade även demonstranten Bachar Garar, från Europeiska palestinska ungdomsförbundet.

Garar sade då att demonstranterna troligen kommer stanna så länge som Eurovision pågår.

– Vi ska vara här och visa alla som är därinne att Malmö är emot folkmordet.

Det har varit lite bråk...

– Det har inte varit några bråk. Polisen attackerade oss av ingen anledning bara för att de inte ville ha oss där inne. Vi satt därinne utan motstånd helt fredligt och demonstrerade, uttryckte oss.

Polisen säger att de anvisat er till en annan plats, att ni inte har följt det och att det är därför de har flyttat på er?

– Det där stämmer inte, de kom och började flytta på oss, vi blev slagna. Ingen gjorde motstånd. Polisen har slagit folk, polisen har sprayat på oss. De vill inte att vi ska finnas här i området.

Behöver folk som är inne och kollar på Eurovision i arenan vara oroliga för att ni är här ute?

– Vi är helt fredliga. Vi är inte här för att sabotera. Vi är här för att uttrycka oss fredligt och visa oss, inget annat.

ANNONS

Polisens presstalesman bemötte sedan Bachar Garars upplevelse på följande vis:

– Jag kan inte bemöta vad en enskild person säger. Det är inte min bild av hur det har gått till. Samtidigt säger jag inte att den personen har fel. Ibland uppfattar man saker och ting olika. Svensk polis arbetar inte på det sättet som beskrivs. Men är man mitt uppe i en händelse så kan man ibland uppfatta skeendet annorlunda än vad vi gör.

Senare under natten kom GP:s Anders Abrahamsson med ännu en uppdatering utanför Malmö Arena:

”Samtidigt som Eurovisions röster delats ut för i år har demonstranterna utanför arenan rört sig en bit. Området de befinner sig inom blockeras på olika håll av polisbussar. ”Eurovision luktar blod! Bojkotta Israel” skanderar man bland annat.

Han avslutade:

”Precis när jag skrivit klart detta rör de sig nu tillbaka mot avspärrningarna mot själva arenan igen. De är betydligt färre nu än för några timmar sedan. Uppskattningsvis rör det sig om cirka 100-150 personer.”

Kaoset började en knapp timme innan finalen

GP:s utsände Johan Lindqvist rapporterade om de första sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter, som ägde rum en timme innan Eurovision song contest började:

– En knapp timme innan finalen skulle börja anlände ett stort antal demonstranter till Malmö Arena, för att protestera mot Israels deltagande i finalen. Det gjordes en rusning mot entrén som polisen stoppade, för att sedan föra demonstranter mot ett närliggande bostadsområde.

ANNONS

Lindqvist sade också:

– En stund senare anslöt fler demonstranter från tågstationen, som ligger mittemot arenan. Polisen omgrupperade och flera omhändertaganden utfördes. Det uppstod även slagsmål mellan enskilda demonstranter och poliser.

Irriterad stämning - har använt pepparspray

Greta Thunberg blev bortförd av polis under protesterna utanför Malmö arena. Vad som föranledde är oklart, men GP:s fotograf Anders Ylander kunde se henne avvisas från platsen.

– De förde bort henne här precis, sade han vid tillfället.

Kort senare var hon tillbaka och när GP försökte intervjua Thunberg skrek hon endast två ord: ”Free Palestine”.

Texten uppdateras

ANNONS