Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grotescogänget är laddade inför premiären av de nya avsnitten, som är mörkare än tidigare säsonger.

Tredje säsongen gillt för Grotesco

En stillsam novellfilm, ett surrealistiskt kammarspel och en musikal om flyktingkrisen. Senaste säsongen sändes 2010, men nu är det snart dags att bänka sig framför "Grotesco" igen.

- Tonen är mörkare den här gången och det kommer kanske att dela folk, säger Emma Peters som bland annat spelar tidigare MP-språkröret Åsa Romson i ett avsnitt.

Humorgänget är för dagen samlade på Scalateatern i Stockholm , där de 2015 satte upp "Grotesco på Scala - en näradödenrevy".

Inne i teaterfoajén är det lugnt, en tydlig kontrast mot den skruvade humor som kommit att bli Grotescos signum.

Musikalen är först ut

Säsongen inleds i SVT 3/11 med ett fartfyllt avsnitt om flyktingkrisen – i musikalform. Och det är inte vilka rollfigurer som helst som tar sig ton. Förutom statsminister Stefan Löfven och tidigare inrikesminister Anders Ygeman dyker även Angela Merkel upp i en av scenerna.

- Det var roligt att spela Merkel. Jag sjöng som jag brukar göra, men la på en tysk touch, säger Hanna Löfquist Dorsin om rollen som den tyska förbundskanslern.

I rollen som Löfven syns Henrik Dorsin. Han tyckte inte att uppgiften kändes så svår efter att ha fått den rätta sminkningen.

- Jag fick på mig lösnäsan och peruken, och då gav det sig ganska direkt.

Tanken bakom avsnittet var redan från start att skildra något som låg nära i tiden. Till en början var gruppen inne på att välja ett mer lättsamt ämne.

- Men sedan kom vi på att vi ville göra en musikal och det var så idén om att göra någonting om flyktingkrisen föddes, säger Henrik Dorsin.

Även flamsiga sketcher

Bland den här säsongens avsnitt finns förutom musikalen även ett kammarspel om ett föräldramöte och en skildring av "ladies night" i form av ett psykologiskt drama. Men den som är mer intresserad av enklare humor behöver inte misströsta.

- Vi har gjort ett helt avsnitt med flamsiga sketcher för dem som gillar det, säger Emma Peters.

Efter två säsonger och en scenshow var det inte lika lätt som tidigare att hitta uppslag till de nya avsnitten, säger Henrik Dorsin.

- Det var lite trögare att komma på idéer den här gången, men det som dök upp var bra grejer. Vi har fullföljt våra intentioner och gett dem kärlek och omsorg på ett sätt som vi inte har gjort tidigare.

Svårt att nämna favorit

Ingen av gruppens medlemmar säger sig ha något favoritavsnitt, åtminstone inte ännu.

- Ibland ser man grejerna vi har gjort och tänker "det där var kul!". Men jag har ännu inte kommit fram till vilket avsnitt jag gillar bäst. Det pendlar mellan åtta stycken, säger Per Andersson.