Tre decennier av humor

Galenskaparna och After Shave firar 30 år. Här är några av guldkornen.

Galenskaparna skapades när Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund stötte ihop med Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar i babershopgruppen After Shave. Tycke uppstod och sedan 1982 har relationen överlag varit lycklig. Undantaget var 1997 då Peter Rangmar insjuknade i cancer och avled. Tragedin gjorde att gruppen övervägde att sluta, men bestämde sig efter en tid för att kämpa vidare.

Här är några av deras shower:

MACKEN

En klassiker. Kom som tv-serie 1986 och som långfilm 1991. Roy (Anders Eriksson) och Roger (Jan Rippe) tog för alltid en plats i folkdjupet.

ALLT MÖJLIGT

En av Claes Erikssons egna favoriter. Han som Mor i skutan och brorsan Anders Eriksson som Länsmansjävel. Sketchen är en avancerad tungvrickarkonst med påhittad gammelsvenska. Från 2000.

GRISEN I SÄCKEN

Peter Rangmar (avled 1997) spelar bossanovakungen Astor Qvarts, här i dans med Kerstin Granlund som spelar Ulla. Från 1991.

SÅNGFÅGLAR

Beiga boys med brain ur Alla ska bada 1997.

JUL JUL JUL

Kenneth Aalborg (Jan Rippe) provade julspriten i Bingolottos uppesittarkväll– och skapade tittarstorm. Detta trots – eller kanske på grund av – att sketchen inte förhärligade spriten.

ALLA SKA BADA

I finalnumret fick publiken skynken för att skydda sig. Även ett fläktsystem monterades för att med 28 sekundmeters styrka blåsa tillbaka vattnet. Men vattenmolnet landade på orkesterns instrument – därför installerades ett fläktsystem i musikernas notställ som blåste fukten framåt igen. I pausen under en föreställning i Stockholm blev det för mycket. Strömavbrott i hela kvarteret – andra akten kunde inte spelas. Detta förklarar varför Alla ska bada totalt utgjordes av 263,5 föreställningar.

GRISEN I SÄCKEN

I en sketch kommer Per Fritzell in på scenen med en hyllningssång till kärleken. Han avslutar numret med att slänga ut sin snopp till publiken. Kostymören Gunilla Henkler satt i USA och sydde tygsnopparna och skickade dem tulldeklarerade som "textile dicks".

HAJEN SOM VISSTE FÖR MYCKET

Den hittills enda av Galenskaparnas och After Shaves filmer som har visats i Högsta Domstolen. Filmen var i fokus reklamavbrottstvisten mellan Claes Eriksson och TV4, en tvist som göteborgaren vann.

STINSEN BRINNER

En kväll brast Knut Agnreds blindtarm precis innan föreställningen skulle börja. Trots smärtorna – han gick som en fällkniv – lyckades Agnred genomföra föreställningen. Norrmannen Jahn Teigen ryckte in med kort varsel. Efter Intensivt repeterande på få dagar, och ett antal fusklappar, klarade han sig galant.

.

Källa: Thomas Johnsson/Kulturtuben