Tom Alandh och Tord Grip på landskamp i Kosovo.
Tom Alandh och Tord Grip på landskamp i Kosovo.

Tom Alands kärleksfilm om Tord Grip

ANNONS
|

Tom Alandh har gjort dokumentärfilmer i över fyrtio år. Som sjuttioåring är han lika aktiv som någonsin tidigare och har en handfull projekt i full sving. Filmen om Tord Grip, mannen som varit hjälptränare åt Svennis Eriksson i klubb och landslag över hela världen, blev klar så sent som för några veckor sedan.

–Det är en liten kärleksfilm. Det är inte så att jag beundrar eller tycker jättemycket om alla människor jag gör film om, men Tord är en väldigt fin person, säger Tom Alandh.

Idén till filmen kom när Tom Alandh läste en intervju med Tord Grip i Aftonbladet. Han blev intresserad av pojken som tack vare fotbollen tog sig ut i världen och som lyckats hålla fast vid sina ”folkhems-värderingar” i en hyperkommersiell och resultatfokuserad verksamhet.

ANNONS

–Tord är en allvarlig man. Han bjuder inte in dig med öppna armar och kan se bister ut när han pratar om värdet av kollektivet och att göra rätt för sig. Men det är viktiga saker för honom, säger Tom Alandh.

Trots Tord Grips lätt avvaktande inställning beskriver Tom Alandh arbetet med filmen som ovanligt lustfyllt och smidigt.

–Det har varit en glädjens resa. Jag ringde upp Tord och eftersom vi bor nära varandra på Östermalm var det bara hoja över och fortsätta prata. Vi är ganska jämngamla och växte upp med femtiotalets fotboll, det var enkelt att hitta fram till varandra, säger Tom Alandh.

–Efter en stund såg jag ett dragspel i hörnet och Tord berättade att han spelar varje dag. Han gjorde en jätte-jättefin Drömmen om Elin där i köket och efter det var det liksom bestämt att filmen skulle bli av, säger Tom Alandh.

För Tom Alandh, som just varit i Umeå, väntar närmast en film om ”betydligt ungdomligare musik än dragspels-låtar” och så en fjärde film i sviten om den bostadslösa missbrukaren Pia Sjögren.

ANNONS