Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tolv nya deckare att packa till semestern

Maria Näslund tipsar om elva nya deckare till hängmattan – och en att hålla utkik efter i juli.

...

Imponerande debut

"Ett högre syfte"

Malin Thunberg Schunke

Piratförlaget

Spännande och trovärdig debut i internationell miljö om att vara på fel plats vid fel tillfälle. En till synes oskyldig svensexa på franska rivieran förvandlas till en tragedi och senare också en kamp för rättssäkerhet och till och med överlevnad. Thunberg Schunke imponerar med sin otäckt realistiska berättelse och har skapat en originell duo i åklagaren Esther Edh och hennes italienska chef Fabia Moretti.

Palma bakom fasaden

"Se mig falla"

Mons Kallentoft

Forum

När Kallentoft lämnar Linköping för Mallorca tar han med sig sin karakteristiska berättarröst; språket är eget, nästan poetiskt, och sticker ut i deckargenren. En sextonåring försvinner när hon festar i Magaluf och tre år senare letar hennes pappa fortfarande. Det är en nattsvart berättelse som utspelar sig i ett Palma bortom familjevänliga stränder och tjusiga shoppingstråk, men med en fullständig närvaro i varje desperat steg.

Berättelse i tiden

"Efter skandalen"

Sarah Vaughan

Översättning Molle Kanmert Sjölander

Albert Bonniers förlag

Initierad och balanserad rättegångsthriller om en minister i den brittiska regeringen som anklagas för våldtäkt efter en avslutad affär med en anställd. Avslöjandet leder till stora rubriker, långtgående konsekvenser och en komplicerad jakt på sanningen. Vaughans deckare är förstås en berättelse i tiden, men också en smart kriminalroman i flera nivåer som dröjer sig kvar långt efter sista sidan.

Intensiv bladvändare och pulshöjare

"Möt mig i paradiset"

Heine Bakkeid

Översättning Elisabet Fredholm

Norstedts

Före detta polisen, tunga tablettmissbrukaren och antihjälten Thorkild Aske tar uppdrag som konsult åt en berömd och framgångsrik deckarförfattare – efter att den som tidigare hade jobbet blivit mördad. Inte oväntat svävar han själv snart i livsfara på arbetet som visar sig vara något helt annat än det som utlovats. Bakkeids andra kriminalroman är liksom debuten en intensiv bladvändare och pulshöjare.

Ny Martin Benner

"Henrys hemlighet"

Kristina Ohlsson

Piratförlaget

Advokat Martin Benner är tillbaka, liksom hans avslappnat snobbiga stil och leverne. I den tredje boken – det var fyra år sedan sist – har Martin börjat intressera sig för antikviteter och får chansen att ta över en andel i en antikhandel i New York efter sin avlidne vän Henry. Trevligt, men också minst sagt komplicerat då det visar sig att Henry undanhållit en hel del information. Olsson är en pålitlig berättare som vet hur man får ihop trådarna.

Barnets perspektiv

"Den oönskade"

Alex Dahl

Översättning Hanna Svensson

Norstedts

En debut som överraskar på flera plan och bjuder på vändningar som är omöjliga att förutse. Överklassparet Cecilia och Johan lever lyxliv med sina döttrar i norska Sandefjord när en liten pojke kliver in i deras värld och förändrar allt. Alex Dahl skiftar hela tiden berättarperspektivet mellan olika personer, vilket ger en extra dimension till denna suggestiva och annorlunda kriminalhistoria.

Lever upp till förväntningarna

"Ön"

Ragnar Jónasson

Översättning Arvid Nordh

Modernista

Andra boken i serien om polisen Hulda Hermansdóttir lever sannerligen upp till förväntningarna efter fantastiska "Mörkret". Frågan är om inte uppföljaren till och med är bättre. Några barndomsvänner har en återträff på en isolerad ö, men festen slutar med ett mystiskt dödsfall – och det är inte första gången gänget drabbas. Det här är gastkramande, men också en språklig njutning. Börja med första delen (finns i pocket).

Snabbslukad och välkomponerad

"Jag ser dig"

Mari Jungstedt

Albert Bonniers förlag

Den femtonde boken i serien om Gotlandspolisen Anders Knutas är en snabbslukad men också välkomponerad historia som inleds med en riktig skräckupplevelse. Fyra studenter åker ut till Lilla Karlsö för en skön helg tillsammans, men bara en kommer levande därifrån. Inga stora överraskningar längs vägen, men lagom spännande och dessutom alltid trivsamt i den sympatiske Knutas sällskap.

Årets Gone girl

"Den tysta patienten"

Alex Michaelides

Översättning Hanna Axén

Modernista

En thriller som fintar läsaren långt upp på läktaren – det är fina grejer. Michaelides kriminalromandebut för tankarna till både "Kvinnan på tåget" och "Kvinnan i fönstret", men är sin egen Hitchcockdoftande historia. Konstnären Alicia vägrar att tala efter att hon mördat sin man, vilket gör psykoterapeuten Theo nyfiken och beslutsam att lyckas med den omöjliga patienten. Mycket skickligt berättat och klurigare än sudoku.

En ny hjälte

"Skuggor över Reykjavik"

Arnaldur Indridason

Översättning Ingela Jansson

Norstedts

Den storsäljande och hyllade islänningen introducerar med denna bok en ny hjälte: den pensionerade polisen Konrá∂. När en äldre man hittas död i sitt hem upptäcker man att han mördats och att fallet verkar hänga ihop med ett mord på 40-talet. Berättelsen i två tidsplan vävs snyggt ihop och vi återser duon Flóvent och Thorson från författarens två senaste historiska kriminalromaner.

Ny tegelsten med Harry Hole

"Kniv"

Jo Nesbø

Översättning Per Olaisen

Albert Bonniers förlag

Utkommer 26 juni

Uppföljaren till "Törst", och den tolfte boken i serien, inleds med att Harry vaknar svårt bakfull och i lakan täckta av blod. Lovande start, säger jag. En ny tegelsten med den oförbätterlige Harry Hole sitter som en smäck lagom till semestern. Alltid farligt höga förväntningar på Jo Nesbø, men han gör heller sällan någon besviken. Här dyker en gammal fiende upp och Harry får en rejäl utmaning.

Bok på gång

"Jamåhonleva"

Anders Roslund

Albert Bonniers förlag

(Utkommer 19 juli)

På nytt förlag men med samma huvudpersoner – kriminalkommissarie Ewert Gren och infiltratören Piet Hoffmann – kommer nu en ny bok i den populära serien. Efter "Tre sekunder", "Tre minuter" och "Tre timmar" har det blivit dags för en historia som utspelar sig under tre ödesdigra dagar. Dagen då Zana fyller fem år kommer att förändra livet för många människor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.