Tolv nya deckare att packa till semestern

Maria Näslund tipsar om elva nya deckare till hängmattan – och en att hålla utkik efter i juli.

ANNONS
|

...

Imponerande debut

Spännande och trovärdig debut i internationell miljö om att vara på fel plats vid fel tillfälle. En till synes oskyldig svensexa på franska rivieran förvandlas till en tragedi och senare också en kamp för rättssäkerhet och till och med överlevnad. Thunberg Schunke imponerar med sin otäckt realistiska berättelse och har skapat en originell duo i åklagaren Esther Edh och hennes italienska chef Fabia Moretti.

Palma bakom fasaden

När Kallentoft lämnar Linköping för Mallorca tar han med sig sin karakteristiska berättarröst; språket är eget, nästan poetiskt, och sticker ut i deckargenren. En sextonåring försvinner när hon festar i Magaluf och tre år senare letar hennes pappa fortfarande. Det är en nattsvart berättelse som utspelar sig i ett Palma bortom familjevänliga stränder och tjusiga shoppingstråk, men med en fullständig närvaro i varje desperat steg.

ANNONS

Berättelse i tiden

Initierad och balanserad rättegångsthriller om en minister i den brittiska regeringen som anklagas för våldtäkt efter en avslutad affär med en anställd. Avslöjandet leder till stora rubriker, långtgående konsekvenser och en komplicerad jakt på sanningen. Vaughans deckare är förstås en berättelse i tiden, men också en smart kriminalroman i flera nivåer som dröjer sig kvar långt efter sista sidan.

Intensiv bladvändare och pulshöjare

Före detta polisen, tunga tablettmissbrukaren och antihjälten Thorkild Aske tar uppdrag som konsult åt en berömd och framgångsrik deckarförfattare – efter att den som tidigare hade jobbet blivit mördad. Inte oväntat svävar han själv snart i livsfara på arbetet som visar sig vara något helt annat än det som utlovats. Bakkeids andra kriminalroman är liksom debuten en intensiv bladvändare och pulshöjare.

Ny Martin Benner

Advokat Martin Benner är tillbaka, liksom hans avslappnat snobbiga stil och leverne. I den tredje boken – det var fyra år sedan sist – har Martin börjat intressera sig för antikviteter och får chansen att ta över en andel i en antikhandel i New York efter sin avlidne vän Henry. Trevligt, men också minst sagt komplicerat då det visar sig att Henry undanhållit en hel del information. Olsson är en pålitlig berättare som vet hur man får ihop trådarna.

Barnets perspektiv

En debut som överraskar på flera plan och bjuder på vändningar som är omöjliga att förutse. Överklassparet Cecilia och Johan lever lyxliv med sina döttrar i norska Sandefjord när en liten pojke kliver in i deras värld och förändrar allt. Alex Dahl skiftar hela tiden berättarperspektivet mellan olika personer, vilket ger en extra dimension till denna suggestiva och annorlunda kriminalhistoria.

ANNONS

Lever upp till förväntningarna

Andra boken i serien om polisen Hulda Hermansdóttir lever sannerligen upp till förväntningarna efter fantastiska "Mörkret". Frågan är om inte uppföljaren till och med är bättre. Några barndomsvänner har en återträff på en isolerad ö, men festen slutar med ett mystiskt dödsfall – och det är inte första gången gänget drabbas. Det här är gastkramande, men också en språklig njutning. Börja med första delen (finns i pocket).

Snabbslukad och välkomponerad

Den femtonde boken i serien om Gotlandspolisen Anders Knutas är en snabbslukad men också välkomponerad historia som inleds med en riktig skräckupplevelse. Fyra studenter åker ut till Lilla Karlsö för en skön helg tillsammans, men bara en kommer levande därifrån. Inga stora överraskningar längs vägen, men lagom spännande och dessutom alltid trivsamt i den sympatiske Knutas sällskap.

Årets Gone girl

En thriller som fintar läsaren långt upp på läktaren – det är fina grejer. Michaelides kriminalromandebut för tankarna till både "Kvinnan på tåget" och "Kvinnan i fönstret", men är sin egen Hitchcockdoftande historia. Konstnären Alicia vägrar att tala efter att hon mördat sin man, vilket gör psykoterapeuten Theo nyfiken och beslutsam att lyckas med den omöjliga patienten. Mycket skickligt berättat och klurigare än sudoku.

En ny hjälte

Den storsäljande och hyllade islänningen introducerar med denna bok en ny hjälte: den pensionerade polisen Konrá∂. När en äldre man hittas död i sitt hem upptäcker man att han mördats och att fallet verkar hänga ihop med ett mord på 40-talet. Berättelsen i två tidsplan vävs snyggt ihop och vi återser duon Flóvent och Thorson från författarens två senaste historiska kriminalromaner.

ANNONS

Ny tegelsten med Harry Hole

Uppföljaren till "Törst", och den tolfte boken i serien, inleds med att Harry vaknar svårt bakfull och i lakan täckta av blod. Lovande start, säger jag. En ny tegelsten med den oförbätterlige Harry Hole sitter som en smäck lagom till semestern. Alltid farligt höga förväntningar på Jo Nesbø, men han gör heller sällan någon besviken. Här dyker en gammal fiende upp och Harry får en rejäl utmaning.

Bok på gång

På nytt förlag men med samma huvudpersoner – kriminalkommissarie Ewert Gren och infiltratören Piet Hoffmann – kommer nu en ny bok i den populära serien. Efter "Tre sekunder", "Tre minuter" och "Tre timmar" har det blivit dags för en historia som utspelar sig under tre ödesdigra dagar. Dagen då Zana fyller fem år kommer att förändra livet för många människor.

ANNONS