Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tjuvjakt: "Kommer från gräsrötterna"

Med hitlåten "Tårarna i halsen" är Tjuvjakt på väg mot ett genombrott. Trots det vill det Bråvalla-aktuella hiphopkollektivet inte bli för kommersiella.

Hiphopkollektivet Tjuvjakt – Fredrik Woodz, Olle Grafström, Jesper Swärd, Arvid Lundquist och Kid Eriksson – gav ut "Tårarna i halsen" i slutet av april. En singel som har gått rakt upp på topplistorna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samma dag som låten släpptes märkte de att folk sjöng med i den. Något som bara ökade för varje konsert.

- Det var först då jag märkte att okej, den här kommer ta fart. Men det är så svårt det där, för jag tror att det handlar mycket om timing och vad folk är på för humör, säger Albin Lundquist.

"Kommer automatiskt"

Nyligen släppte de albumet "Pojkvän", som just nu ligger fyra på albumlistan, och i sommar väntar nya spelningar, bland annat på Bråvallafestivalen.

- Så fort du får en hit, öppnas nya dörrar. Då får du göra till exempel ”Sommarkrysset”. Man får göra sådana grejer där man syns ännu mer. Jag tror allt det där kommer automatiskt, men man behöver en hit, säger Jesper Swärd.

Trots det är medlemmarna måna om att inte bli för kommersiella.

- Även fast vi har världens uppbackning från ett skivbolag nu så vill vi att det ska kännas att det kommer från gräsrötterna, säger Arvid Lundquist.

- Vi har ju en sådan stor fanbase. Jag känner själv att jag hellre är ett fan av någon som inte ses som kommersiell, för det känns lite coolare att heja på dem. Det blir mer personligt, säger Kid Eriksson.

Ska göra en kortfilm

Till hösten kommer Tjuvjakt att ge ut en kortfilm som är byggd kring nya albumet "Pojkvän". Fredrik Woodz kom med idén då de ville göra något nytt – sedan har projektet vuxit.

- Det ska bli svinroligt, vi har ett väldigt stort team. Jag tror aldrig att vi har jobbat i ett sådant här stort projekt förut, säger han.

Idén kom redan innan albumet hade påbörjats.

- Jag tror vi gillar att utmana oss själva för varje grej vi gör. På många sätt var det enklare att jobba för att man hade en ram att jobba inom, men som också var svårt. Kreativitet fungerar ofta så att man vill arbeta på det man inte ska arbeta på, säger Olle Grafström.

Flera spelningar i sommar

Utöver Bråvalla spelar kollektivet på bland annat Emmabodafestivalen och Storsjöyran i sommar. Medlemmarna berättar att de är stolta över allt de åstadkommit, men att de ändå kan skämmas över äldre låtar.

- Det beror på hur man ser på det, om man ser det utifrån ett helhetsperspektiv med alla låtarna så blir varje del ett kapitel. Det är ingenting man ändrar då. Men sedan när man pratar om en specifik låt, hur man tänkte när man skrev den, då kanske det blir lite svårare att försvara det nu i efterhand, säger Arvid Lundquist.