Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tina tar ut Mat<br>i det fria

TV: Kameror bryter vardagslunken vid Tylösands strand och några badbyxor rusar till för att se vad som händer. Är det inte? Jovisst, Mat-Tina har lämnat studion för nya tv-avsnitt.
Åskmolnen tornar upp sig och oroar inspelningsteamet. Oavsett väderlek kör de utomhus, men just det här programmet ska ge sol- och badvibbar.
Tina Nordström är tillbaka för ännu en serie matlagningsprogram, nu med en blå husvagn som hon och nya vapendragaren Pelle Westman ska dra runt med till olika platser i Sverige.
Att bli tv-kock är inget Tina Nordström drömt om och hon har inga förebilder i den världen. Men så långt hon nu kan se framför sig är det så hon kommer att försörja sig.
- Det är så kul! Jag vet inte vad det är egentligen, måste vara något med kameran, säger hon med ett skratt och ger sedan en analys.
Att hon älskar att laga mat är grunden. Dessutom gillar hon att informera och uppskattar hur tittarna tar kontakt med henne med alla möjliga frågor.
- Jag är trygg i min roll som kock, vet att jag kan laga mat och det gör att jag blir säker i vad jag säger. Allt det positiva överväger stort. Sedan är det klart att det inte alltid är lika roligt att bli igenkänd. Jag har också mina dagar då jag vill ha på mig kepsen. Men det är bagateller i det stora hela.
Sedan förra omgången som avslutades 2003 har hon spelat in 13 matlagningsprogram för ett norskt bolag - utan hennes karaktäristiska skånska. Det programmet görs på engelska, ska ge en lite turistisk bild av Sverige och ska med start i höst sändas i bland annat Tyskland, Kina och USA.
- Det har varit ett långt och lite tungt jobb, eftersom det inte gjorts på mitt språk. Jag hoppas att det blir väl emottaget, säger hon men tror inte att det blir USA nästa för hennes egen del.
- Där är man en myra i en myrstack. Det finns så många olika kockar och så många tv-program. Dessutom är amerikaner annorlunda än vi vad gäller mat.
Teamet har slagit läger i Tylösand sedan i måndags och ska spela in två avsnitt. För dagen ska strandens livräddare serveras en buffé, vilket blir ett avsnitt. Det andra görs på en campingplats, något Tina Nordström säger sig se fram emot lite extra mycket.
- Då är vi i vår rätta miljö, inbillar jag mig i alla fall. Pelle ska lära mig att backa vagnen in i ett sådant där litet fack.
Pelle Westman från Hönö säger att han inte hade några betänkligheter inför att axla manteln efter Tomas Tengby. Uppdraget är det bästa han haft med gott idéarbete i den lilla redaktionen, menar han. Och när uppslagen tröt i Ystad, där de spelade in häromveckan, fick han lite stöd av sin föregångare som tipsade om att göra ett reportage kring kommunens polis utifrån deckarna om Wallander.
I Tylösand har han nu gjort reportage om livräddarna som ska bjudas på Tinas buffé.
- Idén är att avsnitten ska utgå mycket från upplevelser, säger Pelle Westman och berättar att matlagning hos en cirkus och på en motorträff är andra inslag som ska spelas in.
Tidigare i veckan har de gjort en repa till Ugglarp där Tina Nordström gjort några mattrendiga upptäckter när det gäller grönsaker. Ogräs är inne, berättar hon. Inte vilket som helst, men mållor som växer vilt på stranden är bra. Några sådana har hon nu använt i ett alternativ till pastasallad som också innehåller bland annat ris, räkor och gul morot, en annan uppkomling i matkretsar.
Som tur är för tv-kockar finns det bra ugnar, för det går ett par timmar mellan tillagning och servering. Men nu är det dags och det är bråttom för åskmolnen tornar upp sig. Nyfikna solslukare flockas men håller sig ändå på behörigt avstånd då maten dukas upp för inbjudna gästerna vid en lägereld på stranden. Och himlen håller tätt.
Jättegott! hörs det både en och två gånger från de orangeklädda livräddarna.
- Jag var lite betänksam, erkänner efteråt Leif Karlborg som sedan 45 år tillbaka är livräddare på fritiden.
- Det ser ju lite rörigt ut, men är faktiskt jättegott. Och det är inte Tinas ord utan mina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.