Tillbaka till de hårda rötterna

ANNONS
|

Solen ligger lågt över lördagens Metaltown och inne i ett svartmöblerat tält sitter de två gitarristerna i Korn, Brian "Head" Welch och James "Munky" Shaffer. Om några timmar ska de avsluta festivalen på den största scenen. Förra gången de var här, 2011, var inte originalmedlemmen Brian Welch inte med i bandet. Några år tidigare hade han blivit kristen, lämnat Korn och startat Love and death, ett band som också spelar på Metaltown.

Brian Welchs återförening med bandet tog sin början på en amerikansk festival förra året. Korn var där för att spela och träffade Welch i vimlet. De frågade ifall han inte skulle hänga med upp på scen och spela.

ANNONS

- Han gick med på en låt. Och det fick oss att hoppas, och det fick fansen att hoppas. Kanske kunde vi få det att funka igen, säger James Shaffer.

Uppenbarligen har det fungerat hittills, Korn är på turné och ett nytt album kommer i september. En skiva som de beskriver som det nya gamla, de går tillbaka till Korns rötter.

På förra skivan tog Korn en kanske något oväntad sväng och gjorde en dupstepplatta, bland annat tillsammans med Skrillex. Dubstepen är borta på det kommande albumet, men arvet finns kvar.

- Nu har vi med små elektroniska detaljer, så det var bra att den förra skivan gjordes, säger Welch.

- Jag tror att man kan höra att den här skivan har fått mogna långsamt. Vi har inte haft någon stress, vi har inte gjort det här albumet för att någon annan har velat det och vi har varit med i varenda steg från början till slut, säger Shaffer.

Brukar ni inte vara det?

- Nä men du vet, efter 10-11 plattor bryr man sig inte alltid på samma sätt, säger Shaffer.

Korn har ett gäng skivor i bagaget och har spelat ihop i över 20 år. Uppställning är i dag nästan exakt samma som vid starten, de är en trummis ifrån originalsättningen. Trots drogproblem, avhopp, plötsliga frälsningar, och en bransch som verkar kunna slita isär de flesta band, håller de ihop.

ANNONS

- Man måste förlåta varandras brister. De kan driva mig till vansinne, och jag är bandets clown som kan vara extremt irriterande, men vi älskar ju varandra oavsett vad, säger Welch.

- Vi är precis som vilken familj som helst, säger Shaffer.

Om ni ska ge ett tips till yngre band, vad skulle det vara?

- Ta inga droger, säger Welch.

- Ja verkligen. Man önskar ju att folk lyssnade på sådana råd, men jag antar att vi alla behöver komma fram till det där själva, säger Shaffer.

ANNONS