Tidigare fans har börjat kritisera Taylor Swift – samlas i forum

Taylor Swift är uppburen, rik och älskad – men nu börjar vissa fans lämna popstjärnan. "Det var som att går ur en sekt”, säger en före detta anhängare till tidningen Vulture.

ANNONS
|

Taylor Swift är en synnerligen framgångsrik, aktad musiker. Hennes skivor hyllas närmast exempellöst av kritiker. Hon har en intim, sällsam relation till sina fans.

Somliga påstår rent av att Swift kan avgöra höstens presidentval: ställer sig 34-åringen bakom Joe Biden kommer han att segra.

Men samtidigt börjar anhängare att tröttna. Åtminstone har ett forum startats på hemsidan Reddit, där tidigare beundrare går ihop för att ”tända av” från Taylor Swift. Detta rapporterar magasinet Vulture i en längre artikel.

Mötesplatsen är döpt till ”SwiftlyNeutral”, och rymmer en rad omilda diskussionstrådar om Swift.

Någon kan uppmärksamma att Greta Gris senaste album, ”Greta Gris äventyr”, har högre betyg än Swifts nya skiva ”The Tortured poets department”. Någon annan driver med ett fankonto, som jämför Swift med William Shakespeare.

ANNONS

”SwiftlyNeutral” har för tillfället 58 000 medlemmar, fyra månader efter forumets tillkomst.

”Healy kallade rappare ”fet kinesisk gumma””

Vulture intervjuar den anonyme Martha, en regelbunden besökare på ”SwiftlyNeutral”.

Martha nämner kopplingen till Matt Healy som en stor anledning till varför många har slutat lyssna på Swift. Healy är en brittisk musiker, som Taylor Swift hade en romantisk relation med under 2023.

Matt Healy har anklagats för både främlingsfientlighet och kvinnohat. Bland annat beskrev han den amerikanska hiphopparen Ice Spice med orden ”en fet kinesisk gumma”, och ställde henne felaktigt till folkgruppen inuiter.

Martha säger om Swifts relation till Healy: ”Sedan dess har det känts som om en slöja lyftes från mitt medvetande – plötsligt stod jag på andra sidan av rörelsen runt Taylor Swift”. Hon tillägger: ”Det kändes som att lämna en kult”.

I Vultures reportage kritiseras även Swift för att inte ta ställning i konflikten mellan Palestina och Israel. ”Vad som händer i Palestina är förfärligt, och att hon inte använder sin röst i frågan är mycket problematiskt”, menar en intervjuperson.

Taylor Swift är för tillfället aktuell med albumet ”The Tortured poets department”. GP:s Johan Lindqvist gav albumet ett högt betyg, och skriver bland annat: ”Med en knapp månad kvar till de tre kvällarna i Friends arena släpper Swift inte mindre än 31 nya låtar. Man kan säkert tycka att hon borde redigera sig själv men jag köper inte det.”

ANNONS

Taylor Swift kommer till Friends Arena den 17, 18 och 19 maj. Alla tre datum är slutsålda. Enligt en artikel av GP:s Maja Johansson får arrangören Ticketmaster ”200-400 mejl om dagen” med frågor om eventuella biljetter.

LÄS MER:Recension: Taylor Swift - ”The Tortured poets department”

LÄS MER:Recension: Waxahatchee - ”Tigers blood”

LÄS MER:Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

LÄS MER:Biljettkaos när Taylor Swift kommer till Sverige

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS