Thore Skogman - en produktiv artist

ANNONS
|

Det var på klubbens fester han stod på scen första gångerna. Sin första egna revy, Hemlagat, satte han upp som tjugoåring.

Under åren därefter uppträdde han ofta tillsammans med kusinen May-Lis Rundgren, de båda radiodebuterade hos Hagge Geigert i På styva linan och vann folkparkernas talangjakt 1955. Samma år gjorde de tv-debut, i Hagges Kakburk från Cirkus i Stockholm.

Skivdebuten kom 1955 med Man måste vara om sej och kring sej.

Thore Skogman sjöng i de flesta stilar, från swing till hårdrock. Några av hans mest kända visor är Penninggaloppen, Storfiskarvalsen, Älgjakten, Fröken Fräken, Tio tusen röda rosor, Glad svensk sommar, Sol i Sillerud och Pop opp i topp.

ANNONS

Över tusen visor och dikter skulle det bli, om vanliga människor och original, om sällsamma händelser i vardagen. Hans diskografi omfattar drygt 675 titlar. Visorna hamnade ofta på Svensktoppen och 1963 blev hans Twist i menuett trea på Melodifestivalen.

Han var en av de flitigaste tv-artisterna. Första egna programmet var Knäpp i skallen 1963, som följdes av bland annat Onkel Thores stuga 1967, Dans på Skogmans loge 1972 och Skogman på Skansen 1973. Han var flera gånger firarvärd i radio och gjorde ett antal egna radioprogram. 1972 debuterade han på Berns med egna showen Tänt va' de' här.

Men han prövade även annat inom branschen. Han spelade både Leopold och Sigismund i Vita Hästen, var Paris i Sköna Helena, och greve Boni i Czardasfurstinnan på Oscars. Och han har sjungit duett med Ulla Sallert och Kjerstin Dellert. Det blev även några filmer.

1983 gjorde han debut som operettkompositör, Kriga för livet handlade om 91-an Karlsson och sattes upp i Säffle.

Självbiografin Samlade tankar på pränt kom 1981, Rim och reson med limerickar 1987 och barnböckerna om Hesa Fredrik, den första 1968.

Thore Skogman gifte sig 1957 med ungdomskärleken Britt. De fick dottern Maria 1961. Efter hustruns död förra året bodde han ensam i huset utanför Karlstad, den sista tiden hos dottern i Bollnäs. Trots hälsoproblem sedan en tid uppträdde han i Säffle kyrka så sent som den 11 november.

ANNONS

ANNONS