Tara Moshizi från Mölnlycke leder SVT:s nationaldagsfirande

Efter tidigare nationaldagar och nobelsändningar har Tara Moshizi fått rutin på SVT:s finare galaprogram. Men i år blir det förstås annorlunda.
– Vi ska försöka skapa en stund av reflektion och eftertanke, säger hon.

ANNONS
|

Till vardags kan man se Tara Moshizi, uppvuxen i Mölnlycke, som programledare för SVT:s Kulturnyheterna. Men hon hinner också med att vara kulturredaktör på ICA-kuriren och har sin bakgrund framförallt inom musikjournalistiken.

Därför är hon också extra pepp inför att få uppleva livemusik när hon under lördagen programleder SVT:s nationaldagsfirande tillsammans med Anne Lundberg.

Sarah Dawn Finer, Mando Diao och Anis Don Demina står på scen.

LÄS MER:Så firas nationaldagen i SVT

– Jag är otroligt svältfödd på musikframträdanden. Det är på konserter jag normalt hämtar energi och nu har det känts tomt så länge. Det gör mig lite kraftlös, säger Tara Moshizi.

Tredje året med Anne Lundberg

Av självklar anledning blir det ingen publik på Skansen men Tara Moshizi tror ändå att det kommer att bli en bra upplevelse för tittarna.

ANNONS

– Det är en stor utmaning för både oss och artisterna, det går aldrig att ersätta en levande publik. Men vi är medvetna om att många sitter hemma och tittar och alla medverkande verkar väldigt taggade att göra något extra av den här dagen.

Så även Tara Moshizi och hennes programledarkompis Anne Lundberg. Det är tredje året de leder nationaldagsfirandet tillsammans.

LÄS MER:Victoria Greve: En balansgång mellan bokbransch och journalistik

– Första gången kände jag mig som den nya tjejen i klassen som skulle få göra tv ihop med "Madame Antikrundan". Men Anne är så otroligt varm och generös och vi har väldigt roligt ihop. Jag älskar henne.

– Jag har varit med ett tag nu, men lutar mig fortfarande mot Anne. Hon är liksom trummisen som håller takten och jag är den snurriga gitarristen som ger sig iväg på lite oväntade solon, menar Tara Moshizi.

FAKTA: Nationaldagsfirandet i SVT

Programledare: Tara Moshizi och Anne Lundberg

På scen: Sarah Dawn Finer, Mando Diao, Good Harvest och Anis Don Demina. Barytonen Fredrik Zetterström och Arméns musikkår

Övriga medverkande: Statsminister Stefan Löfven, Kung Carl Gustaf samt kronprinsessan Victoria. Den sistnämnda ger tittarna en guidning genom kungliga slottet som normalt sett håller öppet för besökare under nationaldagen.

Tara Moshizi menar att just i år blir nationaldagsfirandet ännu viktigare än vanligt. Redaktionen har verkligen diskuterat hur man ska ta sig an uppgiften.

– Det är inte helt rätt att navigera i detta. Nationaldagen handlar om att fira alla människor som bor i Sverige, men det påverkar såklart att många av tittarna har suttit ensamma mycket. Vi uppmuntra till att känna en gemenskap i allt som ändå är bra i vårt land, samtidigt som vi vill ge utrymme åt eftertanke och reflektion.

ANNONS

Längtar hem till Mölnlycke

Musikvännen Tara Moshizi lovar att det är känslor och stämningar som kommer att märkas även artisternas insatser. "Det kommer inte att dundra på", säger hon.

Den egna sommaren räknar hon med att mest tillbringa i Stockholm, med jobb, men kanske kan hon resa hem till Mölnlycke. För första gången sedan i julas.

– Jag längtar till Västkusten så att det värker i bröstet. Och jag vill att min mamma ska få träffa sitt barnbarn. Häromdagen smakade han jordgubbsglass för första gången, och den lyckan kan man liksom bara uppleva en gång.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS