SVT:s vd Hanna Stjärne var måltavla två i Almedalen

SVT:s vd Hanna Stjärne var en av tre måltavlor i Almedalen. Det har framkommit i polisförhör med den terrorbrottsåtalade Theodor Engström. Utgivarna är nu kritiska till att hon – trots dödshotet – inte räknas som målsägare under den pågående rättegången.

ANNONS
|

Rättegången är i full gång mot Theodor Engström, som erkänt att han dödade psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby tidigare i år. Onsdagen 9 november hölls förhör med målsägaren Annie Lööf, och den tilltalade, Theodor Engström.

Av polisens förundersökning framgår det samtidigt att det fanns ytterligare en tänkbar måltavla i Almedalen: SVT:s vd Hanna Stjärne.

Under rubriken ”Dagen för mordet, 6 juli” konstateras att Engström kände en viss tidspress eftersom det var sista dagen av Almedalsveckan.

”Han har inte kunnat rekognoscera som han tänkt sig så nu använder han evenemangskalendern för Almedalsveckan i mobilen och hittar tre potentiella måltavlor som skall röra sig utanför det ’gröna området’ som han benämner det som. Det är Ing-Marie, Hanna Stjärne som är vd för SVT och Annie Lööf.” fortsätter passagen.

ANNONS

Engström medger att SVT:s vd var en måltavla

Theodor Engström medger också i förhör att Hanna Stjärne var en potentiell måltavla:

”Där står SVT:s vd och till synes kunde jag bara gått fram och huggit henne istället. Men (istället, utlämnat ord, reds anm.) följde jag efter den här kvinnan som jag är väldigt säker på är Ing-Marie” säger han bland annat.

Trots att ett akut dödshot svävade över Hanna Stjärne i Almedalen räknas hon inte som målsägare, och är således inte kallad till förhör under terrorrättegången i Visby som avslutas 15 november.

Utgivarna, en intresseorganisation för svenska journalister, är nu starkt kritiska till att SVT:s vd inte är målsägande i rättegången, rapporterar Dagens media.

”Hanteringen reser frågor kring om rättsvårdande myndigheter verkligen tar hotade journalister och mediechefers utsatthet på tillräckligt stort allvar” skriver Utgivarna i en debattartikel i Expressen.

Vanligt att medias representanter hotas till livet

Texten är undertecknad av medlemmarna i Utgivarnas styrelse bland dem Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, Casten Almqvist, vd för TV4 och Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Göteborgs-Posten.

”Många mediechefer och journalister lever i dag med konstanta dödshot” konstaterar de och poängterar att Hanna Stjärne inte kan ses som ett enskilt fall.

På uppdrag av SVT ska advokaten Henrik Olsson Lilja och före detta chefsåklagaren Jan Tibbling ha utrett saken. Enligt debattartikeln har de båda kommit fram till att beslutet att inte väcka åtal för brott mot Hanna Stjärne är felaktigt.

ANNONS

Utgivarna

Är: en intresseorganisation för svenska publicister.

Bildades: 2012.

Medlemmar: Tidningsutgivarna i Sverige, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4.

Styrelsen: består av Christofer Ahlqvist, chefredaktör för Göteborgs-Posten, Casten Almqvist, vd för TV4, Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, Anna Careborg, chefredaktör för Svenska Dagbladet, Viveka Hansson, programdirektör för TV4, Helle Klein, ordförande för Sveriges tidskrifter, Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT, Thomas Mattsson, senior rådgivare, Bonnier News, Kerstin Neld, vd för Sveriges tidskrifter, Johan Taubert, vd för Tidningsutgivarna och Sofia Wadensjö Karén, vd för Utbildningsradion.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS