Svenska Akademiens varning till Bob Dylan - kan förlora miljoner

Senast den 10 juni måste Bob Dylan hålla sin Nobelföreläsning. Annars riskerar han att inte tilldelas pengarna för Nobelpriset i litteratur, något som framgår i Svenska Akademiens stadgar.

ANNONS
|

Bob Dylan ska vara medveten om att föreläsningen måste hållas inom tidsramen, men ännu har inga samtal förts. Bob Dylan riskerar därför att bli utan 8 miljoner kronor.

Nu i helgen kommer Bob Dylan till Stockholm för två konserter på Stockholm Waterfront och till Lund den 9 april. Därför spekuleras det nu kring om föreläsningen kommer hållas inom kort. Men från Akademiens håll har man inte hört något från Bob Dylan om en föreläsning.

"Konsertplanerna fastlades långt innan 2016 års Nobelpristagare i litteratur hade utsetts”, skriver Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på sin blogg och berättar att inga telefonsamtal ägt rum med Bob Dylan de senaste månaderna.

ANNONS

"Dylan är inte desto mindre medveten om att en Nobelföreläsning måste hållas senast den 10 juni, om en utbetalning av prisbeloppet skall bli aktuell. Så heter det i Nobelstiftelsens stadgar. Vad han sedan beslutar sig för att göra är hans ensak".

Men priset tillhör Bob Dylan, slårSara Danius fast i blogginlägget:

"För Svenska Akademiens del står det i alla händelser klart att 2016 års Nobelpristagare i litteratur är Bob Dylan och ingen annan."

Prissumman är på åtta miljoner kronor. Bob Dylan inte heller fått vare sig sitt diplom eller guldmedalj eftersom han uteblev från Nobelfesten.

LÄS MER:Bob Dylan fortsätter gäcka Svenska akademien

LÄS MER: Bob Dylan skickar tal till Nobelfesten

LÄS MER:Bob Dylan till Sverige

ANNONS