Josefin Neldén har fått Sten A Olssons kulturstipendium på 300 000 kronor.
Josefin Neldén har fått Sten A Olssons kulturstipendium på 300 000 kronor. Bild: Jessica Gow/TT

Stort kulturstipendium till Josefin Neldén

Josefin Neldén är en av sex kulturutövare från Västsverige som tilldelas Stenastiftelsens kulturstipendium i år. Priset på 300 000 kronor vardera tilldelas löftesrika talanger inom olika konstformer, men skådespelaren är själv förvånad.
– Jag känner mig alltid lite som en outbildad hittepå, säger hon.

ANNONS
|

Under de senaste 24 åren har Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur delat ut ett stort antal stipendier till löftesrika talanger inom skilda konstarter. En av årets kulturstipendiater är skådespelerskan Josefin Neldén, aktuell i dramathrillern ”Psykos i Stockholm” och som Maggan i den avslutande säsongen av ”Vår tid är nu” som har premiär i SVT till jul.

LÄS MER:Recension: ”Psykos i Stockholm” i regi av Maria Bäck

– Det känns nästan lite overkligt faktiskt, jag har inte sett mig själv som en som skulle kunna få ett sånt här kulturstipendium. Jag känner mig alltid lite som en outbildad hittepå, så det känns otroligt kul, säger hon.

Vad ska du göra med pengarna?

ANNONS

– Det är som att jag har fått tid. Det är en fantastisk present. Jag har tjänstledigt från teatern just nu och har en plan att jag ska ägna en stor del av nästa år att få ut idéer och tankar från huvudet och ner på papper. Jag läste en intervju med Josephine Bornebusch där hon berättade att det tog henne 8 år att få tv-serien ”Älska mig” att bli realitet, så jag är glad att jag kan ägna mig åt detta i lugn och ro nu.

LÄS MER:Josefin Neldén om att spela psykiskt sjuk mamma

Maggan mitt i livet

Härnäst ser vi Neldén som Maggan i specialsäsongen av ”Vår tid är nu”. Det är en tillbakablick, där tittarna får veta vad som hände mellan kärleksparet Nina och Calle sommaren 1951.

– Vi möter Maggan mitt i livet och i yngre år igen. Det utspelar sig på en sommarrestaurang och vi får möta en ny bekantskap för Maggan i en ny kollega. Det handlar mycket om utmaningen med att spegla sig i någon annan.

Hur känns det att säga hejdå till Maggan och serien?

– Det har jag redan gjort eftersom vi spelade in allt förra hösten, så det blir mer som att säga hej igen! Det blev som en bonuskaramell som ingen hade räknat med, så det ska bli kul och spännande att se.

ANNONS

LÄS MER:Bakom kulisserna på "Vår tid är nu"

Sex kulturutövare prisas

Övriga stipendiater, som alltså alla får ett stipendium på 300 000 kronor vardera, är konstnären Carl Hammoud, keramikern Hanna Järlehed, musikern Daniel Norgren, konstnären Martin Solymar och musikern Carl Vallin.

Galan äger rum fredagen 4 december i Stenhammarsalen på Göteborgs konserthus, med begränsad publik på grund av coronapandemin. Stipendieutdelningen kommer också att streamas via Stenastiftelsens Facebook-sida och vara tillgänglig för allmänheten.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS