Stina Oscarson under fredagens prisceremoni. Bokmässans bildningsstipendium delas ut sedan 2017.
Stina Oscarson under fredagens prisceremoni. Bokmässans bildningsstipendium delas ut sedan 2017. Bild: Pao Duell

Stina Oscarson prisas på Bokmässan

Dramatikern, författaren och samhällsdebattören Stina Oscarson tilldelas Bokmässans bildningsstipendium. Med bildning som verktyg, har hon främjat demokrati och tolerans, anser juryn.

ANNONS
|

Stina Oscarson är dramatiker, teaterregissör och samhällsdebattör. Under en prisceremoni i anslutning till Bokmässan, tilldelas hon nu ett stipendium på 25 000 kronor.

Ett 60-tal nomineringar skickades in till juryn, som består av bland andra Västra Götalandsregionen kulturchef Katti Hoflin.

"I en tid av polarisering, där samhällsklimatet snarare handlar om att hitta en grupp att hålla med, krävs det mod att ensam föra vidare kunskap, formulera den värld vi lever i och ställa de frågor som annars skulle utebli - för att ge nästa generation verktyg att förändra till det bättre. DET är respekt" skriver juryn bakom Bokmässans bildningsstipendium.

ANNONS

Stipendiet delades för första gången ut vid 2017 års mässa och gick då till Lerums gymnasium för deras arbete att främja dialog, fördjupa elevernas förståelse av historien och utmana förutfattade meningar. Det ska nu delas ut årligen till en person eller organisation som med bildning som verktyg, arbetar för att främja kunskap, kritiskt tänkande, demokrati och tolerans.

ANNONS