Stenåldern ur ett nytt perspektiv

ANNONS
|

Svenskarnas historieintresse håller sig intakt.

Men nu är det inte bara stormaktstid och medeltid som gäller.

I nya tv-serien "Sveriges historia" får även stenåldern plats.

Det är delvis en annorlunda bild av epoken som målas upp. I stället för att fokusera på grottmänniskor och bärplockning i karg utemiljö, vill man i första avsnittet av "Sveriges historia" - en ambitiös tv-serie som drar hela Sveriges historia från 13 000 f. Kr och fram till i dag - besvara en större fråga: varför?

Dick Harrison, professor i historia, är seriens expert vid sidan av programledaren Martin Timell. Han förklarar närmare:

-Du är stenåldersmänniska, och nomad, och väljer att vandra upp till Sverige för att leva. I stället för att välja Mallorca, en ö som också var ledig då. Vi vill ge svaret på varför detta hände.
Stenåldern avgörande

Dick Harrison uttrycker sig hårddraget, men sätter fingret på ett avstamp som möjliggjorde Sveriges existens, från att vara vistelseort för jägare, till att bli ett jordbrukssamhälle och sedermera en nationalstat.

ANNONS

I "Sveriges historia", som är en del av ett större folkbildningsprojekt där en utställning på Historiska museet i Stockholm och ett historieverk i åtta band också ingår, delas de olika tidsperioderna pedagogiskt upp i 45-minutersavsnitt. Att göra stenåldern till en tidsperiod som väcker intresse ser Dick Harrison som en utmaning.

-Vi skulle kunna ha två-tre avsnitt om stenåldern, den är så pass avgörande. Men tv-mediet omöjliggör att man brer ut sig för mycket. Man får lära sig fokusera på det viktigaste.
Stort historieintresse

Svenskarnas intresse för sin egen historia, vars kulmen på sätt och vis avspeglas i denna satsning, har ökat stadigt sedan 1990-talet, menar Dick Harrison.

-Med nedmonteringen av välfärdssamhället började själva svenskheten problematiseras. På 90-talet gick vi med i EU, som på sätt och vis ifrågasätter hela begreppet nationalstat. Detta bidrog till att vissa grupper började intressera sig mer för sina rötter. Det har pågått fram till i dag.
  1. Avsnitt 1: Stenåldern 13 000 f Kr - 1800 f Kr
  2. Avsnitt 2: Maktens födelse 1800 f Kr - 800 e Kr
  3. Avsnitt 3: Vikingatiden 800-1100
  4. Avsnitt 4: Rikets födelse 1100-1350
  5. Avsnitt 5: Pestens tid 1350-1430
  6. Avsnitt 6: Upprorens tid 1430-1520

Den andra säsongen av "Sveriges historia" i TV 4 visas 2011 och fokuserar på tiden från 1520 och fram till i dag.

ANNONS