– Basta!, röt en uppspelt Stellan Skarsgård för att glatt tysta den jublande publiken när han tog emot sitt hederspris under invigningen av Göteborgs filmfestival.
– Basta!, röt en uppspelt Stellan Skarsgård för att glatt tysta den jublande publiken när han tog emot sitt hederspris under invigningen av Göteborgs filmfestival. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Stellan Skarsgård spred stjärnglans i Drakens fullsatta salong

Filmkonstens allra bästa kompisar i Göteborg var där. Kulturminister Amanda Lind var också på plats. Och förstås hedersgästen, skådespelaren Stellan Skarsgård.

ANNONS
|

Som traditionen bjuder var de röda stolarna i Drakens salong fyllda till sista plats. Ett stilla sorl, dock fritt från godisprassel och popcorn-knaster, skvallrade om uppsluppen förväntan och ett oförlöst cineast-sug som hållits tillbaka ända sedan fjolårets filmmaraton.

Den 43:e upplagan av Göteborgs filmfestival var klar att invigas med Maria Bäcks öppningsfilm "Psykos i Stockholm" som skulle rullas ut på vita duken för att få folk i stämning inför den väntande festen på Trädgår'n. Utanför brummade redan bussarna som skulle transportera filmnoblessen till nattklubben.

Om man så önskade kunde man ta på sig en av de reklamtischor som lagts ut på stolarna, alla med ett namn på en kvinnlig filmregissör. Förstås för att uppmärksamma att för första gången är hälften av regissörerna festivalen kvinnor.

ANNONS

Skarsgård fick ännu ett pris

Stellan Skarsgård, nyligen prisad på såväl Golden globe-galan som Critics' Choice Awards i Los Angeles för sin roll i HBO-dramat "Chernobyl", hade också tagit sig till mindre soliga Järntorget för att att ta emot årets Nordic honorary dragon award. Motiveringen lyder: "Med existentiell tyngd, varm humanism och unik detaljskärpa har Stellan Skarsgård förgyllt filmvärlden och blivit en symbol för nordisk film."

Ovationerna var stående när han äntrade scenen klädd i ett stort leende och svart sammetskavaj.

– Det här är en av mina absoluta favoritfestivaler, den är chosefri och glitterfri, helt dedikerad till filmen. Jag har haft så mycket roligt här och jag ska ha roligt nu också, sade Skarsgård i ett kort och bejublat tacktal.

Kulturminister med glimten i ögat

Kulturminister Amanda Lind, som hamnat i ett lågintensivt kulturbråk de senaste dagarna efter att på Guldbagge-galans röda matta råkat erkänna att hon inte sett en enda av de nominerade filmerna. Nu fick hon hur som helst tillfälle att bocka av "Psykos i Stockholm" efter att ha hållit ett trailer-långt anförande. Hon gjorde det på flödande engelska.

GÖTEBORG 2020-01-24
Kulturminister Amanda Lind invigningstalade på Göteborgs filmfestival på biograf Draken.
GÖTEBORG 2020-01-24 Kulturminister Amanda Lind invigningstalade på Göteborgs filmfestival på biograf Draken. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

– Filmen öppnar upp okända världar för oss. Och det finns ingen bättre plats för detta än på en filmfestival. Som ni kanske läst i tidningarna har jag inte sett varenda film, men nu har jag chansen att komma ikapp litegrand, inledde Amanda Lind som också anknöt till festivalens ena tema, jämställdhet, och till metoo-rörelsen.

ANNONS

– Att skapa en jämställd filmindustri är en gemensam uppgift, men jag lovar att axla mitt ansvar, sade hon.

I samband med invigningen fick dessutom animatören, konstnären och filmaren kortfilmare Niki Lindroth von Bahr ta emot årets Mai Zetterling-pris på 200 000 kronor.

ANNONS