Stefan Ljungqvist är död

Skådespelaren Stefan Ljungqvist från Göteborg har avlidit. Han gick bort under onsdagen och blev 74 år.

ANNONS
|

Skådespelaren och operasångaren Stefan Ljungqvist är död. Det uppger hans familj för P4 Göteborg på torsdagen. Ljungqvist, född i Göteborg 1948, medverkade under karriären bland annat i operor, revyer, farser, musikaler och gjorde röster till flera Disney-karaktärer, däribland John Ratcliffe i ”Pocahontas” och Claude Frollo i ”Ringaren i Notre Dame”.

”Så är han borta. Min käraste medmänniska och artist. Tystnat har rösten som gav oss så mycket. Jag var 16 han 18 när vi började. Tack Stefan för alla år av vedermödor, tårar och skratt”. Det skriver textförfattaren, kompositören och sångaren Bo Maniette på Facebook.

Stefan Ljungqvist började som trubadur

Stefan Ljungqvist spelade i Göteborgsbandet Jokers 1968, men började i samband med det även uppträda som trubadur. Ljungqvist sjöng visor av Evert Taube, Lasse Dahlquist och Nils Ferlin, men också texter skrivna av gode vännen Bo Maniette. Han sjöng gärna fräckisar och låg flera veckor på Svensktoppen med ”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen” 1977.

ANNONS

Han gick även på Operahögskolan 1972 till 1975 och gestaltade bland annat Carl Michael Bellman i Bellmanspelet i Stockholm 1972.

Under 1980-talet var Stefan Ljungqvist ett ofta stående inslag i Hagge Geigerts årliga revyer på Lisebergsteatern. Där spelade han också i farsen ”Arsenik och gamla spetsar” och gjorde revyerna ”Sommarskôj” på Liseberg under 1990-talet.

Under samma period blev Stefan Ljungqvist uppskattad, ja folklig och närmast älskad, för sin roll som den godhjärtade men lite trögtänkte konstapeln Evald Larsson i SVT:s tv-serie ”Polisen i Strömstad”, där Per Oscarsson gjorde rollen som den något klipskare polischefen Gustaf Jörgensson.

– Jag är uppväxt med Stefan Ljungqvist och det är framför allt från ”Polisen i Strömstad” som jag minns honom, men även från hans många framträdanden på Liseberg. Det var ledsamt att höra att han gått bort. Jag kommer att sakna Stefan Ljungqvist, säger Jonas Attenius (S), ordförande i Göteborgs kommunstyrelse.

Även GP:s kritiker Lis Hellström Sveningson minns Stefan Ljungqvist med värme.

– Jag har inga särskilda minnen av honom från operascenen, men på Gunnebo slotts sommarteater gjorde Stefan Ljungqvist flera roliga roller med sin fryntliga gestalt, mäktiga stämma och fina timing. För Stefan Ljungqvist hade en väldigt bra timing i allt han gjorde.

ANNONS

Men också Lis Hellström Sveningson minns Stefan Ljungqvist främst i rollen som Evald Larsson i ”Polisen i Strömstad”.

– Han blev ju en rikskändis som den tafflige polisen.

Stefan Ljungqvist gick bort 7 juni 2023, 74 år gammal.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här. (länka till https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev)

ANNONS