Emma Knyckare
Emma Knyckare Bild: Jari Välitalo

Statementfestivalen kan välkomna cis-män

Statementfestivalen initierades av Emma Knyckare som en reaktion på sexuella övergrepp. Nu öppnar man upp för att på sikt bli en festival även för cis-män.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande från Kulturrådet presenterades i veckan 36 projekt som fått sammanlagt 3,3 miljoner i projektstöd. Ett av projekten är Statementfestivalen i Göteborg, som skapades på initiativ av Emma Knyckare som ett svar på alla de fall av sexuella trakasserier som förekommit på festivaler runt om i Sverige.

LÄS MER:Nour El-Refai och Josefin Johansson till Statement

I pressmeddelandet framgår att Statement har "målet att skapa en festival där trygghet och rätten till sin kroppsliga integritet inte är en utopi, utan en självklarhet" och man beskriver festivalen som "en frizon från sexuella övergrepp". Men dessutom framgår, vilket är ett nytt inslag i beskrivningen av festivalen, att "det långsiktiga målet är att festivalen ska utvecklas och även öppnas upp för cis-män."

ANNONS

Det skulle med andra ord innebära att den mansfria festivalen inte längre är mansfri.

LÄS MER:Systrarna Kronlöf till Statement-festivalen

När GP når Emma Knyckare på fredagseftermiddagen och frågar om festivalen fått en ny inriktning, svarar hon i sms:

– Tidigare har vi sagt att målet med festivalen är att lägga ned den, det vill säga att den inte skall behövas. Nu säger vi såhär. Med en samtyckeslag och en starkt metoorörelse känns framtiden ljus.

Statementfestivalen går av stapeln den 31 augusti till 1 september på Bananpiren i Göteborg.

Fotnot: En cisperson är någon vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön. Cisperson är motsatsen till en transperson.

LÄS MER:Statementfestivalens 18-årsgräns upprör

ANNONS