Statement festival ställer in årets upplaga

Det senaste i raden av sommarevenemang som måste skjutas upp är Statement. Istället återvänder festivalen till Bananpiren i september 2021.
– Det känns säkrare, tryggare och bättre att skjuta på det ett år, säger festivalens grundare Emma Knyckare.

ANNONS
|

På grund av coronapandemin har föreningen bakom Statement festival valt att skjuta upp årets festival till 2021. De tre artister som redan var bokade – Peg Parnevik, Etzia och den brittiska sångerskan och producenten Shura – har alla tackat ja till att uppträda på nästa års festival.

Nytt datum för festivalen blir 3–4 september 2021.

– Det känns säkrare, tryggare och bättre att skjuta på det ett år. Dessutom är det skönt att överhuvudtaget kunna skjuta på det, så att det arbete vi redan lagt ner inte går till spillo, säger festivalens grundare och medarrangör Emma Knyckare.

Svårt att få sponsorer

Redan sålda biljetter gäller även nästa år. Föreningen Statement uppger även att man kan få biljettpriset tillbaka, alternativt skänka en del av beloppet till stöd för festivalen.

ANNONS

Än så länge har föreningen inte lidit ekonomisk skada, men eftersom de går runt på enbart sponsorer och biljettintäkter har det varit tufft.

LÄS MER:Peg Parnevik klar för Statement-festivalen

– Eftersom vi lever i kaosartat samhälle just nu har det inte varit lätt med sponsorer och samarbetspartners. Många har inte en krona över att lägga på annat än sin egen överlevnad. Dessutom är det jättesvårt att sälja biljetter nu, säger Emma Knyckare.

Succé och DO-fällning

Festivalen anordnades första gången 2018. Upprinnelsen var en tweet från Emma Knyckare, apropå de sexuella övergrepp som rapporterats från svenska musikfestivaler: "Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?"

LÄS MER:Se bilderna från Statement festival

Frida Hyvönen, Jenny Wilson och Joy var några av artisterna som uppträdde på festivalens första år på Bananpiren. Runt 5000 personer besökte festivalen, och inga brott anmäldes. Däremot fälldes föreningen Statement, som står bakom festivalen, för diskriminering av DO. Detta eftersom man kallat festivalen "mansfri" på sin hemsida. Däremot kunde DO inte påvisa att någon diskriminerats under själva festivalen.

Förra året arrangerades en ambulerande minifestivalen fyra turnéstopp, i Göteborg, Stockholm, Umeå och Malmö.

ANNONS