Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Sonen: "Han var en riktig kämpe"

Artisten Sven-Erik Magnusson är död. Han avled 74 år gammal efter en tids sjukdom. Värmlänningen med den starka stämman var mycket folkkär, omvittnat musikalisk och påverkade musiklivet i hela Sverige.

Texten börjar under tv-inslaget

 

Sven-Erik Magnusson blev 74 år. Han somnade in under natten till onsdagen på sjukhuset i Karlstad, omgiven av sin familj. Han efterlämnar makan Eva, dottern Johanna och sonen Oscar samt två barnbarn.
- Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg, säger sonen Oscar Magnusson till NWT.
Som frontfigur i dansbandet Sven-Ingvars var Sven-Erik Magnusson en av Sveriges mest folkkära artister. Förra året firade han och bandet 60 år med en rad konserter runtom i landet. 

Berättade om cancern i dokumentär


Samtidigt genomgick Magnusson behandling mot prostatacancer. Han fick diagnosen 2010 och var öppen med sin sjukdom. På sitt sedvanliga avväpnande sätt berättade han om cancern i TV4:s dokumentär Sven-Ingvars - så många mil, så många år, som visades i januari förra året.
- Jag går på min bromsmedicin och värdena är bra, så jag hänger med. Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer, sade Magnusson i dokumentären.

Magnusson och hans Sven-Ingvars lämnar efter sig dussintals stora hits. Några av de mest älskade låtarna är Ett litet rött paket, Fröken Fräken, Säg inte nej, Kristina från Vilhelmina och givetvis Två mörka ögon.

Invalda i Swedish Music Hall of Fame


Förra året valdes Sven-Ingvars in i Swedish Music Hall of Fame. En viktig markering, menar juryns ordförande Anna Charlotta Gunnarson.
- Sven-Ingvars har gått mellan genrerna mycket mer än man kanske kommer ihåg i dag. De har både gjort rock, folkmusik och vanlig pop – att de har hamnat under dansbandsflagg handlar bara om att vi har ett behov av att etikettera och göra det lätt för oss, säger hon till TT och tillägger:
- Det här var ett sätt att uppmärksamma att de inte bara var någon folkparksgrej som folk dansade till på lördagskvällarna utan något som verkligen, verkligen har förändrat Sverige.

För yngre generationer är han även känd för sina framträdanden i barnprogrammet Hajk. 

Hyllas av artist-Sverige

Jonas Gardell skriver på Facebook om hur det var att möta Magnusson:

"Varje gång man uppträdde i Karlstad kom Sven-Erik förbi och hälsade, alltid lika smittande glad, och sen kom han och frugan på showen. Själv var man ju stolt som en lärka att en jäkla LEGEND som han ens visste vem man var. Fick skriva en sångtext till honom. Allt blir bra! Vilken ära!"

Niklas Strömstedt, som jobbat med Sven-Erik Magnusson, skriver på Twitter:

"Du sjöng in Värmlandsvärmen i våra hjärtan. Fräknar, Fröding och postorderförskottsavier. Här nere på jorden blir du saknad Sven-Erik."

Även artisten Lisa Nilsson skriver varmt om kollegan på Twitter:

”Sven Erik Magnusson. Värmland i hela folksjälen, inpräntad som en gammal fura, melodisk som en björkdunge, och nu stilla som ett skogstjärn."

Richard Herrey hör hur det blåser sorgevindar:
”En speleman och glädjespridare har lämnat oss. Man kan höra hur det blåser sorgevindar i träa i dag.. Tack för allt Sven-Erik”, twittrar han.