Martin Lorentzons ”Sommar i P1” handlar om entreprenörskap, vad som har påverkat honom och hur man startar ett företag.
Martin Lorentzons ”Sommar i P1” handlar om entreprenörskap, vad som har påverkat honom och hur man startar ett företag. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Martin Lorentzon

Martin Lorentzon lyckades omvandla sitt intresse för tv-spel och datorer till väldens största musiktjänst Spotify. I sitt Sommar i P1 delar han med sig av anekdoter från resan, utan att bjuda på allt för många detaljer från framgångsreceptet.

ANNONS
|

Det tar tjugo minuter av Martin Lorentzons sommarprat innan den riktiga nörden kommer fram – och det är just honom man väntat på.

Hur ett tv-spel om att skjuta demoner öppnade upp en ung boråsares ögon för datorernas kraft och kapacitet.

Hur två kalsongklädda entreprenörer kom på namnet Spotify i en serverbastu.

Lorentzon har i dag en förmögenhet uppemot 6 miljarder dollar, men talar varmt om sina intressen som vilken vanlig tonåring som helst.

”Jag har alltid känt mig som en geek och en plugghäst.”

Vem?

Martin Lorentzon är IT-entreprenör och företagsledare och debuterar som sommarvärd.

Tillsammans med Daniel EK grundade han 2006 musiktjänsten Spotify. I dag sitter han i styrelsen för företaget som i slutet av maj värderades till 350 miljarder kronor.

Lorentzon är medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och hedersdoktor på Chalmers, där han utbildade sig till väg- och vatteningenjör.

Han är 51 år och född i Borås, men är numera bosatt i Stockholm.

Höjdpunkterna är givetvis de humoristiska inslagen, som känns tagna ur HBO:s ”Silicon Valley” – serien om ett gäng nördar som slår igenom stort i IT-världens Mekka.

ANNONS

När Lorentzon skiftar om till inspirerande företagare så blir det desto svagare, det känns lite som att lyssna på en omotiverad Tony Robbins.

Det blir lite för många klyschiga citat om att jobba hårt, lägga ner tid, hålla fokus och andra molnbaserade begrepp som inte betyder någonting utan en konkret strategi och affärsplan.

Men överlag så lyser hans entreprenörsanda, och det osar ett härligt självförtroende från honom som både känns osvenskt och odatornördigt.

För 20 år sedan var det två vitt skilda världar – entreprenören och datornörden.

I dag känns de oskiljbara. Mycket tack vare pionjärer som Martin Lorentzon.

Sommarpratare 2 augusti: Anna Takanen, skådespelare och författare.

ANNONS