Kristina ”Keyyo” Petrushina poserar inför sin medverkan Sommar i P1. Hon har blomsterkrans och grön klänning. Hennes hår är blont och långt. De tjocka, plockade ögonbrynen är färgade mörka. Hon höjer på dem och ler ett lite komiskt leende samtidigt som hon håller sin vänsterarm snett bakom huvudet.
Kristina ”Keyyo” Petrushina ber om ursäkt och hyllar sin mamma i Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Kristina "Keyyo" Petrushina

För att passa in som barn ville Kristina "Keyyo" Petrushina tvätta bort sitt ryska arv – mest av allt sin mamma. Ursäkten och hyllningen till modern sticker ut i ett annars luftigt sommarprat, tycker GP:s Carl Petersson Moberg.

ANNONS

Omställningen för nioåriga Kristina måste ha varit svår. Miljonstaden Omsk i Sibirien, där hon bytte Spy Kids-skivor med grannpojken, åt piroger med mormor och såg upp till sin mamma optikern, byttes ut. I stället omslöts hon av Dalarnas skogar och det lilla samhället Smedjebacken med runt 5 000 invånare.

Hennes mamma hade hittat kärleken och Kristina följde glatt med. Beskrivningen av det svenska fenomenet lösgodis gjorde nog sitt för att sockra det livsavgörande beslutet. Men flytten skulle visa sig prövande.

I sitt sommarprat beskriver ”Keyyo” det som att förlusten av språket var som att amputera en kroppsdel. I skolan tycke klasskompisarna att hon var konstig. Hon blev tyst och hamnade utanför. För att bli accepterad kände hon behovet av att tvätta bort allt som var annorlunda. Att skölja bort sitt ryska arv. Och vad var egentligen mer ryskt än hennes mamma?

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Inger Nilsson

Vem?

Kristina ”Keyyo” Petrushina är 24 år. Hon är född i Omsk i Sibirien, uppvuxen i Smedjebacken i Dalarna och bor i dag i Stockholm.

Hon är komiker och videobloggare. Något hon har gjort sedan hon var tio år. Hon har bland annat blivit utnämnd till Sveriges roligaste Youtuber.

Våren 2021 var hon aktuell i ”Let’s Dance”. Hon har också varit panelmedlem i ”Bäst i test”, gjort tv-programmen ”Keyyo och Rheborg i Ryssland” och ”1/2 rum och kök”, samt turnerat med föreställningen ”Ryssen kommer!”

LÄS MER:Sommar i P1: Mats Jonsson

Komikern Kristina "Keyyo" Petrushina är bubblig i sitt sommarprat. Hon bjuder på lättsamma anekdoter om dvärgkaninen Putin och läser ur de oändliga mejl hon skickade till Lilla Melodifestivalen som elvaåring.

Hon verkar genuint trevlig. När hon pratar är det artigt och glatt, även om skämten mest för tankarna till en afterwork där chefen fortfarande är med. Det är knappast så att själen skakas.

Därför sticker historien om modern ut. Efter att ha byggt upp relationen genom hela programmet kommer urladdningen mot slutet där mamma Petrushina hyllas. Det är en fin kärleksbomb och som ändå ger lite tyngd till ett annars rätt viktlöst Sommar i P1.

LÄS MER:Sommar i P1: Nina Burton

Sommarpratare 18/7:

Peter Jöback, sångare, skådespelare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS