Sommar i P1: Fredrik Backman

Klok, öppenhjärtig och väldigt rolig. Författaren Fredrik Backman är en perfekt sommarvärd, menar GP:s Jan Andersson

ANNONS
|

Författaren Fredrik Backman debuterar som sommarpratare och väljer att inleda med en presentation av sig själv, trots att hans succéroman En man som heter Ove har sålts i närmare tre miljoner exemplar och den hyllade filmatiseringen blev Oscarsnominerad. Eller kanske just därför. För att inte framstå som arrogant eller förmäten, vilket han lyckas förträffligt med.

För att inte veta vad han håller på med, som Backman upprepar vid flera tillfällen, är han nämligen klockren i rollen som sommarpratare: öppenhjärtig, klok och stundtals väldigt rolig.

Fredrik Backman började skriva redan i lågstadiet. Som ett "jobbigt och störigt barn" saknade han volymkontroll och fastnade ofta på 10 eller 1, sällan någonstans däremellan. Så är det fortfarande. På fester är han antingen den som drar högljudda historier mitt i rummet och kräver allas uppmärksamhet, eller den där sura jäveln som trycker i hörnet.

ANNONS

Men i skrivandet finns kontroll. I det ensamma jobbet som författare möter han bara sig själv och sina uppdiktade figurer. Där kan han koppla av och fokusera. Där kan han justera volymen.

ANNONS