Erik Lundin.
Erik Lundin. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1 – Erik Lundin

Rapparen Erik Lundins sommarprat kretsar kring identitet men det är i kärleken till orden han verkligen når ut, tycker Jonathan Bengtsson.

ANNONS
|

Det känns nästan egendomligt att säga men: Erik Lundins sommarprat är besynnerligt tyglat.

Lundin, som i sin musik ofta har temperamentet hos en arg häst, talar på ett torrt och ordnat vis – bitvis blir han nästan akademisk. Den 36-årige artisten har samtidigt så många sidoberättelser, så mycket information att delge, att allting blir svårt att ordna upp i skallen.

LÄS MER:Recension: Erik Lundin – Zebrapojken

Hiphopparens sommarprogram rör sig nästan hela tiden inom ett område: identitet. Ett ämne som på ett vis är evigt, men också har tröskats så hårt under de senaste åren att det inte känns helt eldigt. Trots detta har Lundin förmågan att få sitt manus att låta någorlunda nytt – ibland till och med lite härligt.

ANNONS

Vem?

Rappare som nyligen släppt hyllade albumet "Zebrapojken".

Slog igenom stort med ep:n "Suedi" som fick två Grammis och blev Årets hiphop/soul på P3 Guldgalan.

Har en fyraårig universitetsutbildning i ekonomi från USA. Rappade på engelska i många år under namnet Eboi.

För silar du bort en del av pratet, lägger du örat till, så hittar du mycket under dessa 90 minuter som är fint. Lundins utläggning om när han hittade hasch i sin brorsas rum är utmärkt, rapparens lilla utvikning om smeknamn ännu bättre.

Det är också framför allt här, i ordkonsten, som 36-åringen når fram till både ömhet och humor. När Erik Lundin talar om sin relation till språket hör man verkligen hur Ordet har slukat honom utan att tugga – hur han helt hjälplöst tycks vara fast i formuleringskonsten.

Kanske behöver rapparen lossa lite, lite på bältet för att hans sommarprat ska bli riktigt bra. Men Erik Lundins nittio minuter är trots detta inget slöseri, inte i närheten.

Sommarpratare 9/8: Azita Shariati, vd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS