Musikläraren Sofilda Shoke är övertygad om att Israel vinner Eurovision.
Musikläraren Sofilda Shoke är övertygad om att Israel vinner Eurovision. Bild: Paul Wennerholm

Sofilda Shoke i Malmö: ”Jag tror Israel vinner”

Efter att Israel seglat upp som en av två storfavoriter börjar Malmö inse att landet som stora delar av staden vill bojkotta kan vinna.
Musikläraren Sofilda Shoke är övertygad om att så blir fallet.
– Det är den bästa låten, man får inte blanda in politik, absolut inte, säger hon.

ANNONS
|

Förmiddagen efter andra semifinal-kvällen råder ett stilla lugn utanför Folkets park i Malmö. Sofilda Shoke, iklädd den officiella Eurovisiontröjan, med texten ”United by music” har precis varit inne i parken som under schlagerveckan döpts om till Eurovision village.

Då hon ursprungligen kommer från Italien, och följde den italienska tv-kanalens Rais sändning kunde hon i direktsändning se missen som vält omkull förhandstipsen inför lördagens final.

”Är den bästa låten”

Textrutan, som av misstag visades upp i bild, avslöjade att Israels bidrag fick hela 39 procent av de italienska tittarnas röster – en förkrossande siffra med tanke på att bidraget med näst flest röster fick cirka sju procent.

ANNONS

– Jag är inte förvånad. Jag är själv musiklärare och operasångare, det är den bästa låten, säger Sofilda Shoke och syftar till Eden Golans bidrag.

Rai gick på fredagen ut och påstod att textrutan som visades berodde på ett tekniskt fel och att siffrorna var ofullständiga – en förklaring som inte alla köper. Misstaget i den italienska tv-sändningen har nu fått allt fler att tro att Israel kommer få liknande stöd även i andra länder. Under natten mot fredagen sjönk oddset på Israels bidrag som en sten. Eden Golans låt är nu klar förhandsfavorit tillsammans med Kroatiens bidrag.

Sofilda Shoke föklarar att hon tycker att Israels låt är stark och fint komponerad. Att den ser ut att kunna vinna, samtidigt som över 10 000 personer i Malmö under torsdagen skanderade ut budskap om att Israel borde uteslutas från tävlingen, menar hon är olyckligt.

– Man måste bara tänka på hur sången är, det handlar bara om musiken. Man får absolut inte bland in politiken, säger hon.

Graffitikonstnären: Fegt och tandlöst

En stenkast bort från entrén utanför Folkets park där Sofilda Shoke intervjuas står Charlie Schön och sprayar de sista detaljerna av en graffitimålning med texten: ”Free Palestine”.

Målningen sker på en öppen graffitivägg där liknande budskap tidigare under veckan målats över av Malmöstad, vilket kommunen tvingats be om ursäkt och pudla om.

ANNONS
Charlie Schön menar att en Israelisk seger skulle ge en sur och bitter eftersmak.
Charlie Schön menar att en Israelisk seger skulle ge en sur och bitter eftersmak. Bild: Paul Wennerholm

Charlie Schön är en av många Malmöbor som på grund av Israels deltagande helt bojkottar Eurovision. Skulle Israel vinna menar han att faktumet att landet inte uteslutits från tävlingen på grund av kriget i Gaza, kommer kännas ännu svårare än vad det redan gör för alla som vill bojkotta landet.

– Det skulle ge en sur och bitter eftersmak under lång tid och nog även ge många frågeställningar till folket här i Malmö. Står vi verkligen upp för allas mänskliga rättigheter när vi beter oss så här tandlöst och fegt och låter Israel vara med?

Charlie Schön fortsätter:

– Vi låter allt bara fortgå som att ett folkmord är helt ok, men när Ryssland beter sig illa så blir de utskickade direkt utan snack. Det är otroligt att man inte kan se det sambandet, säger han.

Skulle Israel vinna tror han att demonstrationerna och protesterna kommer fortsätta. Han säger att han hoppas på att en Israelisk seger inte rör upp känslorna till den grad, att de hittills fredliga protesterna övergår i våldsamheter.

– Jag skulle inte tro att det kommer bli våldsamt, men det här är en helt unik situation liksom. Man vet ju aldrig. Så länge en fredlig demonstration får gå utan att polisen beter sig illa så skulle jag inte tro att det händer någonting, säger han.

ANNONS
Budskapen om att bojkotta Israel och Eurovision syns lite överallt i centrala Malmö.
Budskapen om att bojkotta Israel och Eurovision syns lite överallt i centrala Malmö. Bild: Paul Wennerholm

”Stödet visar att alla inte tycker som den som skriker högst”

Att Israel målas upp som en favorit menar andra visar att åsikterna som basunerades ut i Malmö under de stora demonstrationerna under torsdagen, och tiden innan Eurovision inte delas av alla.

Jehoshua Kaufman, som arrangerat en demonstration för att stötta Israel och välkomna Eden Golan till Sverige och Malmö, gläds över att hon nu målas upp som en storfavorit.

– Jag vet inte exakt hur röstningssystemet fungerar men jag tycker det är jätteroligt.

Kaufman betonar att han i första hand tror att Eden Golan bidrag gick vidare på grund av att hon är en duktig artist och har en bra låt.

– I Sverige ger ofta den som skriker högst sken av att alla tycker som dem. Jag tror verkligheten är mycket mer blandad än så. Det flesta bryr sig nog mer om låten, och det är en väldigt fin låt, än låter sig påverkas av kraftfulla politiska budskap, säger han.

Samtidigt som människor kritiserar Israels deltagande hölls under torsdagen även en demonstration för att välkomna landet och artisten Eden Golan till Sverige och Malmö.
Samtidigt som människor kritiserar Israels deltagande hölls under torsdagen även en demonstration för att välkomna landet och artisten Eden Golan till Sverige och Malmö. Bild: Paul Wennerholm

Polischefen: ”Kan ha påverkan på säkerhetsläget”

Per Engström på polisens Nationella operativa avdelning, NOA, är kommenderingschef för den särskilda nationella händelse polisen har igång, bland annat för att kunna garantera säkerheten i Malmö under Eurovision.

Han säger att han noterat att Israel seglat upp som åtminstone andrahandsfavorit, och sticker inte under stolen med att en Israelisk seger skulle kunna påverka säkerhetsläget i Malmö under helgen.

ANNONS

– Det är väl klart att det kan ha en viss påverkan. Inte kring säkerheten runt själva arrangemanget som jag ser det, utan det är väl i så fall reaktioner i samhället.

Att Israel sannolikheten för en Israelisk seger ökat kraftigt betonar han samtidigt inte förändrar något för polisen.

– Vi vidmakthåller den planering vi har helt enkelt. Vi håller i med den resurs vi har och den är väl disponerad, och väl dimensionerad över helgen. Vår närvaro ska ha en lugnande effekt och den effekten har vi väl uppnått hittills, säger Per Engström.

LÄS MER:Eden Golan kan vinna och ta finalen till Jerusalem 2025

LÄS MER:Tusentals demonstrerade på Malmös gator

LÄS MER:Här målas graffitiväggen om – efter Malmö stads misstag

ANNONS