En turist tar en bild på röda mattan framför Cannes tågstation under årets filmfestival.
En turist tar en bild på röda mattan framför Cannes tågstation under årets filmfestival. Bild: Petros Giannakouris

Snackisarna på årets Cannesfestival

I dag invigs filmfestivalen i Cannes för den 72:a gången. Några av årets samtalsämnen på festivalen är bristen på jämställdhet, kontroverserna kring Netflix och årets hedersutnämning till Alain Delon.

ANNONS
|

LÄS MER:Film i Väst tävlar om Guldpalmen

I dag invigs filmfestivalen i Cannes. Samtidigt riktas från flera håll kritik mot den anrika festivalen, den 72:e i ordningen. Kritiken rör inte minst den franske skådespelaren Alain Delon som i år föräras med hederspriset Palme d'or d'Honneur.

Alain Delon får hederspris

Under förra årets metoo-rörelse utfärdade Cannesfestivalen en "nolltolerans mot sexuella trakasserier och alla slags kränkningar".

Men denna nya "nolltolerans" stämmer illa med årets hedrandet av Alain Delon, menar kritikerna. Enligt grundaren av lobbygruppen Women and Hollywood ska Delon ha "erkänt att han slagit kvinnor och hävdat att homosexualitet är mot naturen".

Alain Delons son, Anthony, har dessutom gått ut med att Delon ska ha misshandlat hans mamma, brutit åtta av hennes revben och brutit hennes näsa två gånger.

ANNONS
Den franske filmstjärnan Alain Delon gratulerar den nyutnämnda Miss Europa, Isabelle Darras till vänster, i Ukrainas huvudstad Kiev 1997. Till höger, Miss Ukraina Natalia Nadtochey.
Den franske filmstjärnan Alain Delon gratulerar den nyutnämnda Miss Europa, Isabelle Darras till vänster, i Ukrainas huvudstad Kiev 1997. Till höger, Miss Ukraina Natalia Nadtochey. Bild: Efrem Lukatsky

Delon är även god vän med det högernationalistiska Front Nationals grundare Jean-Marie Le Pen och har uttalat sitt stöd för partiet.

Thierry Frémaux, som är chef för Cannesfestivalen, försvarar utnämningen med att priset gäller Delons karriär, och inte hans politiska åsikter.

– Det är inte Nobels fredspris vi ska dela ut. Han har rätt att uttrycka sina åsikter, svarar Frémaux på kritiken enligt The Guardian.

Tarantino missade deadline

I april när festivalledningen avslöjade årets program, var det många som var besvikna över att filmregissören Quentin Tarantino saknades bland regissörerna i huvudtävlan. Det betraktades som en stor förlust för festivalen som såg ut att förlora stjärnglansen från kändisarna på filmens rollista, bland dem Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie och Al Pacino.

Fem dagar senare kunde festivalen rapportera att filmen "Once upon a time in Hollywood" ändå hunnit bli färdig i tid och att Tarantino inte lämnat redigeringsbordet på fyra månader.

Hans förmodat blodiga drama utspelar sig i Los Angeles 1969, under tiden för Mansonfamiljens härjningar och behandlar bland annat mordet på Roman Polanskis dåvarande fru Sharon Tate.

Få kvinnliga regissörer

Annan kritik mot årets filmfestival har handlat om det fortsatt låga antalet kvinnliga filmskapare som är representerade i Cannes.

Cannesfestivalens chef Thierry Frémaux lovade förra året skriftligen att festivalen skulle sträva efter större jämlikhet mellan regissörerna som tävlar om den prestigefulla Guldpalmen. Trots det är bara fyra av 21 filmer i år regisserade av en kvinna.

ANNONS

Antalet kvinnliga regissörer är därmed lika många som 2011 – vilket är "rekord". Ändå är det alldeles för få, menar lobbygruppen Women and Hollywood.

LÄS MER:Cannes – ett konservativt kulturreservat för manliga filmgenier

Inget från Netflix

Inte heller i år kommer några Netflix-produktioner att få tävla om Guldpalmen.

Efter filmerna "Okja" och "The Meyerowitz Stories" – som båda producerats av Netflix och som nominerades till Guldpalmen 2017 – bestämde sig festivalledningen för att enbart filmer som fått fransk biopremiär ska kunna få delta i huvudtävlan.

En av få. Svenska regissören Elin Övergaard har passerat nålsögat och tävlar i kortfilmssektionen på filmfestivalen i Cannes.
En av få. Svenska regissören Elin Övergaard har passerat nålsögat och tävlar i kortfilmssektionen på filmfestivalen i Cannes. Bild: Ola Kjellbye

Svenska filmer i Cannes

Svenska och nordiska filmer lyser med sin frånvaro i Cannes i år. En svensk film som dock passerat nålsögat, och nu är med och tävlar, är Elin Övergaards film "Ingen lyssnar" som vann kortfilmspriset Startsladden vid årets filmfestival i Göteborg.

Nu har den chans att vinna en Guldpalm i kortfilmssektionen.

Dessutom har regissören Levan Akins långfilm "And then we danced" blivit uttagen till Regissörsveckan (Directors fortnight). Det är en av flera prestigefyllda sidosektioner i Cannes, där "Un certain regard" och kritikerveckan är två andra.

Inviger hela filmfestivalen gör zombiekomedin "The dead don't die" av Jim Jarmusch. Filmen är en av tre som producerats tillsammans med Film i Väst vid sidan av Corneliu Porumboius "The Whistlers" och Hlynur Pálmasons "A white, white day".

ANNONS

Tisdagskvällen blir därmed historisk för Film i Väst som aldrig tidigare samproducerat en öppningsfilm i Cannes.

ANNONS