Smash into pieces och Lisa Ajax till final i Melodifestivalen

Smash into pieces och Lisa Ajax är klara för final efter årets första deltävling av Melodifestivalen. Skulle Lisa Ajax vinna även i Solna är hon höggravid under Eurovision song contest i maj.
– I så fall är jag redo. Bebisen i magen ger mig extra mycket power. Det är en superkraft att vara gravid, säger hon.

ANNONS
|

Förhandsfavoriterna Smash into pieces från Örebro pallade för trycket och vann på borta-is i Malmö arena när Melodifestivalens första deltävling avgjordes på lördagskvällen. Deras bidrag ”Heroes are calling” är därmed klart för finalen i Friends arena i Solna i Mars.

Bandet är därmed hundraprocentiga och tävlar i finalen för andra året på raken. 2023 säkrade man till sist en bronspeng i finalen med ”Six feet under”.

– Det var mest chock när de ropade upp vårt namn. Jag fattade inte riktigt vad som hände, säger gitarristen Per Bergquist.

– Det kändes så fort vi klev av scenen att, fan, där satt den. Och jag sjöng närmare micken än tidigare. Det kanske hjälpte, menade sångaren Chris Adam.

ANNONS

Om favoritskapet och att ligga etta på oddslistorna säger gitarristen Benjamin Jennebo:

– Det är jäkligt kul att ha legat där uppe, men det är nervigt också.

Smash into pieces får sällskap i finalen av Lisa Ajax och hennes ”Awful liar”. Därmed fick GP rätt i sin tippning om vilka två bidrag som skulle ta sig direkt till Friends arena.

– Jag är inte så bra med siffror och matte men mina låtskrivare räknade ut att det var klart innan det ropades ut. Då började jag våga tror på det, en fantastisk känsla, sade en jublande glad Lisa Ajax.

”Folk gillar att det är krut i sången”

Hennes låt gick hem såväl hos den yngre som den äldre publiken. Lisa Ajax tror att det framförallt har att göra med budskapet.

– Alla kan relatera, alla har känslor och har varit kära eller kanske varit med om ett ”break up” och känt hjärtekross. Så tror jag också folk tycker om att det är lite mer krut i sången i min låt.

I och med att Lisa Ajax redan nu är klar för finalen får hon förhållandevis lång tid för att ladda om inför Solna.

– Jag ska hem och vila och känna glädje över att det gick så bra ikväll. Sedan ska jag såklart kolla på de andra deltävlingarna och hitta en bra balans mellan återhämtning och övande.

ANNONS

Lisa Ajax, som ska bli mamma i juni, är helt inställd på att vara redo även inför en eventuell plats i Eurovision song contest i Malmö i maj.

– Då är det ungefär en månad kvar så skulle det hända så går det. Vi är ju i Sverige så det känns tryggt.

Elisa Lindström och Adam Woods klara för kval

Elisa Lindström och Adam Woods får en chans till att ta en finalplats i och med att de är klara för det nya fenomenet ”semifinal” eller om man ska kalla det för en extra kvalrunda i samband med deltävling fem. Förhandstippade Samir & Viktor slogs ut ur tävlingen tillsammans med Melina Borglowe.

Programledare Carina Berg och komikern Björn Gustafsson under lördagens deltävling ett av Melodifestivalen 2024 i Malmö Arena.
Programledare Carina Berg och komikern Björn Gustafsson under lördagens deltävling ett av Melodifestivalen 2024 i Malmö Arena. Bild: Johan Nilsson/TT

Kvällen fick två comebacker för den som kan sin Mello-historia.

Skådespelaren Björn Gustafsson återvände i rollen som programledaren Carina Bergs kärlekskranke och uppmärksamhetstörstande beundrare med skev självbild i ett slags triangeldrama med Bergs make Erik.

Numera vuxna A-Teens tog en paus från sina nuvarande liv som entreprenörer, controllers och producenter. De brände av ett medley modell 40-årsfest de luxe för gamla tiders skull.

Nästa vecka: Göteborg och Scandinavium

Publiken hängde med under Abba-låtarna med kvartettens egna hits tycktes flyga en bra bit över över huvudet på såväl barn som vuxna.

Nytt för i år var expertkommentatorerna Tina Mehrafzoon, musikjournalist på Sveriges radio och Ronny Larsson från tidningen QX, som fanns på plats i arenan för att i direktsändning bidra med sina inspel på schlagerkampen. Lite som en mix av sporttyckande och valvaka.

ANNONS

Nästa vecka flyttar Melodifestivalen vidare till Scandinavium och Göteborg.

De tävlar i Melodifestivalen i Göteborg

1. Maria Sur - ”When I'm gone”

2. Engmans Kapell - ”Norrland”

3. Dear Sara - The Silence after you

4. C-Joe - ”Ahumma”

5. Liamoo - ”Dragon”

6. Fröken Snusk - ”Unga & fria”

LÄS MER:Mello-artisterna om Fröken Snusk och Israel-bojkotten

LÄS MER:Lisa Ajax och Carina Berg bäst i blek Mellopremiär

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS