Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Aalbaek Jensen startde Zentropa tillsammans med Lars von Trier.  Bild: Niklas Maupoix

Slutsmiskat på danska filmbolaget

"Ingen ska längre vare sig ge eller ta emot smisk som belöning eller straff" meddelar det danska filmbolaget.

Zentropas vd Anders Kjaerhauge med flera ur filmbolagets styrelse kallade på fredagen producenten Peter Aalbaek Jensen till ett möte. Detta efter den senaste tidens skriverier, inte minst i Göteborgs Posten och danska Information, om stjärnproducenten som tillsammans med regissören Lars von Trier grundade bolaget och ännu kvarstår som delägare.

"Ingen ska längre ge eller ta emot smisk"

På mötet skärpte danska Zentropa sina krav på arbetsmijön och bestämde direkt vissa nya regler för hur umgänget på bolaget ska vara:

"Det ska inte vara en kultur på Zentropa att ge eller ta emot smisk som belöning eller straff, även om det för alla inblandade parter upplevs som ett skämt." skriver de i ett pressmeddelande, och fortsätter:

"Verksamhetskulturen ska fortsätta att vara färgstark och alternativ men vi vill inte kränka någon och kommer genom en gemensam dialog med våra anställda att uppmuntra en öppenhet kring egna och andras gränser och behov, så att vi tillsammans kan skapa en arbetsplats där alla ryms."

Den nya ledningen skriver att de är eniga med Peter Aalbaek Jensen om de nya reglerna och att alla medarbetare från och med nu förväntas respektera detta.

"Vi önskar vara ett filmbolag med högt i tak, som ger människor frihet att vara originella och annorlunda. Där struktur och kaos tillåts gå hand i hand och där gemenskap och hårt arbete gör att vi kan prestera filmproduktioner i toppklass." skriver Anders Kjærhauge, Rikke Ennis, Sisse Graum Jørgensen och Louise Vesth som alla sitter i Zentropas styrelse.

LÄS ÄVEN: Film i Väst ifrågasätter Zentropas smisk-kultur

Vill bättra sig

En viss ånger skymtar också i skrivelsen, som Zentropas ledning uttryckligen inte vill kommentera ytterligare:

"Om någon, nu eller i framtiden, upplever det som obehagligt att vara på Zentropa på grund av arbetsmiljön eller atmosfären, vill vi gärna inbjuda dem till en dialog om hur vi kan bättra oss. Om det gäller händelser som redan ägt rum så vill vi gärna veta hur vi kunde ha tagit bättre ansvar i den pågående situationen. Vi har alla ett ansvar, och det vill vi vara tydliga med."

Zentropa kommer nu tillsammans med sina medarbetare och filmelever att utarbeta nya riktlinjer för arbetsmiljön, så att det ska bli "tydligt för alla" vilket beteende som ligger innanför och utanför ramarna.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.